Шанс за болните от хепатит

25.01.2007г. / 10 52ч.
Аз жената
Шанс за болните от хепатит

На 25.01.2007 г. (четвъртък) от 13:00 ч. в пресклуб БТА Национално сдружение за борба с хепатита “Хепасист” даде пресконференция по повод приемането на “Хепасист” в Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA) – Бон, Германия (19-20.01.2007 г.).

На пресконференцията бяха представени:
Мерките, които ELPA ще предприеме в България и Европа за разрешаване на проблемите на българските пациенти с хроничен хепатит;
Европейска декларация, която трябва да бъде подписана и от българските евро депутати, за да бъде внесена за обсъждане в Европейския парламент;
Европейско проучване за достъпа до адекватна диагностика и лечение на болните от хроничен хепатит в страните членки на ELPA, част от което ще бъде проведена и в България през 2007 г.

Основните проблеми, които делегатите очертаха са:
В България на практика пациентите с хроничен хепатит са лишени от достъп до специализирани здравни услуги, адекватно и навременно лечение, което е в нарушение на редица Европейски директиви.
Ниско ниво на диагностика на хронични вирусни хепатити в страната, в сравнение със съседни и съизмерими по население държави като Австрия и Гърция – издадени са едва 250 нови протокола за лечение.
Въпреки относително ниския брой новодиагностицирани пациенти, липсва адекватен механизъм за периодично включване в програмата за лечение.
Това води до нарастване на броя на чакащите с всеки изминал ден и от своя страна е предпоставка за увеличаване на финансовата тежест върху НЗОК в бъдещ период.

В резултат на това европейската асоциация ще изпрати официални писма до българските институции, очертаващи европейските принципи и поведение спрямо болните с хепатит. Писмата ще бъдат изпратени до българските институции, които имат пряко отношение към проблема:

Президентът на Република България;
Председателят на Народното събрание на Република България;
Комисията по здравеопазването към Народното събрание;
Министърът на здравеопазването;
Националната здравноосигурителна каса.

От месец декември 2006 г. стартира национална кампания за онлайн гласуване в подкрепа на болните с хроничен хепатит в България.
До момента са събрани близо 6500 гласа от страната и чужбина в подкрепа на правото на лечение на болните от хроничен хепатит в България.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
krasi0000 ( преди 11 години )
Добре, ама като знам в България как се действа..... мислих доста и накрая реших, ще си търся правата в Страсбург в Хага и където и да е, ще я садя тая ск... държава.хемофилик с хепатит C
отговор Сигнализирай за неуместен коментар