Снимка: istock
Зеленчук, който обичаме да хапваме през цялата година и да приготвяме под формата на хрупкава туршия е карфиолът. Той заслужава специално място на нашата трапеза, тъй като има редица здравословни ползи. Споделяме някои от тях.
Богат на хранителни вещества
Карфиолът е зеленчук, който е богат на важни за здравето хранителни елементи. Консумацията му ви доставя витамини В1, В2 В3, В5, В6 и В9. Също така съдържа омега-3 мастни киселини и витамин К. Карфиолът е чудесен източник на протеини, фосфор и калий, както и на мощни антиоксиданти, като витамин С и манган.
Има противовъзпалителни свойства
Има редица храни, които съдържат противовъзпалителни вещества, като витамин К и карфиолът е един от тях. Благодарение на този витамин се намалява риска от образуването на възпалителни реакции в организма.
Бори се с рака
Карфиолът съдържа съединението сяра, за което е доказано, че убива раковите стволови клетки и по този начин се забавя растежа на тумора. Някои учени смятат, че елиминирането на тези ракови стволови клетки, може да бъде ключът към контролиране на болестта. Други изследвания показват, че комбинирането на карфиол и куркума може да намали риска от развитието на рак.
Подобрява здравето
Зеленчукът е отличен източник на сулфорафан – това е съединението, което придава горчивия вкус на карфиола. Учените смятат, че сулфорафанът подобрява метилирането на ДНК, което е от решаващо значение за нормалната клетъчна функция. Също така подобрява нивата на кръвното налягане и бъбречната функция.
Подобрява мозъчната дейност
Ако искате винаги да имате остър ум и добра памет, добавете в менюто си карфиол. Благодарение на съдържанието на холин и витамин В, хапвайки често от зеленчука, ние поддържаме добра когнитивна функция, учим по-ефективно и помним по-лесно.
Детоксикира тялото
Когато в тялото ни се натрупат токсини, страда целият организъм. Уморяваме се по-лесно, трупаме излишно тегло, състаряваме се, боледуваме.
Карфиолът съдържа глюкозинолати и тиоцианати, които повишават способността на черния дроб да неутрализира токсични вещества, които могат да доведат до различни усложнения в организма. За да елиминирате голяма част от токсините, хапвайте карфиол.
Подобрява храносмилането
Доброто храносмилане се нуждае от здравословни фибри всеки ден, които можем да си набавяме с разнообразни храни. Карфиолът съдържа добри количества фибри и консумацията му подпомага храносмилателната система. Също така, съединението сулфорафан предотвратява бактериалния свръхрастеж на Helicobacter Pylori в стомаха.
Хапвайте карфиол и бъдете здрави!
Снимки: istock