Снимка: istock
Всички сме чували за антиоксидантите и техните ползи за здравето, но знаем ли наименованията им и в кои храни се съдържат в по-големи количества? Днес ще ви запознаем с 6 от тях, които могат да бъдат открити в много от любимите ви, но и полезни храни.
Ако искате да поддържате добро здравословно състояние, прочетете следващите редове и включете в менюто си поне два пъти седмично от изброените храни.
Лутеин и зеаксантин
Тези два антиоксиданта се съдържат в жълтите и зелените зеленчуци, като чушки, царевица, спанак, броколи и други. Редовната им консумация може да помогне да намалите риска от появата на катаракта и дегенерация на макулата.
Изследвания са доказали, че лутеинът и зеаксантинът подобряват функцията на самата ретина. Ето защо, за да намалите риска от влошаване на зрението с възрастта хапвайте повече от гореспоменатите храни.
Ликопен
Антиоксидантът, наречен ликопен, се съдържа в големи количества в доматите, динята, розовия грейпфрут, папаята и други. Ликопенът помага в борбата с фотоувреждането, причинено от продължителното излагане на UV лъчи.
Също така има мощно противовъзпалително действие и според изследване може да намали риска от инсулт и сърдечни заболявания.
Епигалокатехин галат
Благодарение на този антиоксидант, зеленият чай има своята добра слава като полезна напитка. Епигалокатехин галат доказано може да намали нивата на кръвната захар, което е още една добра новина за хората, които трябва да поддържат стабилни нива на инсулина.
Също така редовната консумация на зелен чай спомага за намаляване на лошия холестерол и повишаване стойностите на добрия, което е от ключово значение за доброто състояние на сърдечносъдовата система. За да бъдете в добро здраве, пийте по чаша зелен чай на ден.
Глюкозинолати
Това са антиоксиданти, които се съдържат в по-големи количества в кръстоцветните зеленчуци като броколи, кресон и къдраво зеле. Според учени глюкозинолатите могат да противодействат на раковите клетки и да предотвратяват размножаването им.
Важно е зеленчуците да бъдат приготвени на пара и ниска температура, тъй като високата термична обработка разрушава ензимите, които разграждат антиоксидантите по време на храносмилането.
Селен
Всички сме чували за селена и за храните, които са богати на него и са полезни за консумация, като бразилски орехи, извара, слънчоглед, орехи, морски дарове, смокини и други. Селенът ни помага да подсилим защитните функции на организма, важен е за функциите и здравето на щитовидната жлеза, помага да се справим със стреса.
Важно е да се внимава с неговия прием било то и от консумацията на определени храни, тъй като в големи количества е токсичен.
Снимка: istock