Снимка: istock
Фъстъченото масло се консумира все по-често и у нас. Освен за сладкарски цели, то е част от здравословното хранене на активно спортуващите, бременните, спазващите диетични хранителни режими.
С плътен и богат вкус, консумирано в разумни количества, то има редица предимства за здравето. Споделяме някои от тях.
Богато е на протеини
В две супени лъжици фъстъчено масло се съдържат около 7 грама протеини. Тялото използва съдържащите се в тях аминокиселини за възстановяване и изграждане на мускулната тъкан. Също така, консумацията на фъстъчено масло ще ви даде не само повече енергия и ще ви помогне да се възстановите след тренировка, но ще се усещате сити за по-дълго време.
Подобно на други растителни източници на протеини, така и това полезно масло съдържа пълния комплекс от аминокиселини, които са ни необходими.
Осигурява ни здравословни мазнини
Фъстъченото масло съдържа ненаситени мазнини почти колкото зехтина. Ненаситените мазнини биват поли- и мононенаситени. Те понижават риска от сърдечносъдови заболявания, спомагайки за контрола на нивата на холестерола, но също така намаляват и риска от развитието на диабет тип 2.
В две супени лъжици фъстъчено масло се съдържат около 7,4 грама мононенаситени и около 4,5 грама полиненаситени мазнини.
Богато е на калий
Както знаем, повишената консумация на натрий крие риск от появата на сърдечни проблеми. Въпреки че знаем, че е добре да следим колко сол консумираме, рядко го правим. Фъстъченото масло е богато на калий, който може да намали вредното въздействие на натрия върху организма.
Това съвсем не означава, че не бива да контролирате консумацията на сол. Приемът на 2 супени лъжици фъстъчено масло, повишава вашия прием на калий на 238 милиграма.
Съдържа полезни фибри
В една супена лъжица фъстъчено масло се съдържат около 2 грама диетични фибри. Въпреки, че тази суперхрана не е от най-богатите на фибри, може да допълни ежедневния прием на влакнини и по този начин да ви помогне да регулирате храносмилането, да намалите риска от появата на запек, да залъжете глада си и други.
Съдържа важния манган
Манганът рядко се споменава, но е изключително важен минерал. Приемът му спомага за активирането на ензими, които участват в елиминирането на токсините от тялото и защитават клетките от физиологичен стрес.
Също така, минералът допринася за растежа на тъканите, подкрепящи здравословното развитие на костите и заздравяването на рани след травма.
Снимка: istock