Снимка: istock
В началото на есента, първите мушмули вече са на пазара. С плътен и интересен вкус, те добавят повече разнообразие към ежедневното ни хранене. Съдържащите се в тях хранителни вещества могат да ни помогнат да бъдем по-здрави и енергични в преходния сезон. Вижте защо е добре да ги хапвате по-често.
Богати на фибри
Мушмулите са богати на пектин, който е вид разтворими фибри. Пектинът действа като естествен лаксатив. По този начин защитава лигавицата на червата от токсичните вещества и намалява риска от появата на запек и развитието на рак на дебелото черво.
Богати на витамин А и антиоксиданти
За да бъдем в добро здраве, ние се нуждаем от витамини и антиоксиданти. Консумацията на мушмули може да ви осигури и двете. Те са богати на витамин А, който е от съществено значение за здравето на кожата и очите.
Витаминът има способността да укрепва кожната лигавица. Според някои изследвания редовната консумация на мушмули може да намали риска от развитието на рак на устната кухина и белодробен рак. В допълнение антиоксидантите, съдържащи се в тези плодове се борят с вредното въздействие на свободните радикали.
Калий, витамин В и витамин С
Освен витамин А, хапвайки мушмули, вие доставяте на организма си калий, витамини от група В, като фолиева киселина, витамин В6 и ниацин. Плодовете съдържат и витамин С, който е мощен антиоксидант.
От друга страна калият е важен компонент за клетките и контрола на телесните течности, като по този начин се контролират стойностите на кръвното налягане и се намалява рискът от сърдечни проблеми.
Богати на минерали
Мушмулите съдържат едни от най-важните за здравето ни минерали, като магнезий, желязо, мед, калций и манган. Магнезият участва в синтеза на антиоксидантни ензими, медта и желязото са ни необходими за синтеза на червени кръвни клетки.
Калцият и манганът са ключови за поддържането на една здрава костна система, но и са важни за здравето на сърцето.
Снимка: Istock