Суровите плодове и зеленчуци – укрепват имунитета

02.03.2007г. / 11 34ч.
Аз жената
Суровите плодове и зеленчуци – укрепват имунитета

Колкото по-необработени са плодовете и зеленчуците, които консумираме, толкова повече витамини се съдържат в тях, а освен това има и ценни ензими и ферменти, които от своя страна защитават организма от болестотворни микроорганизми и подпомагат зарастването на рани.

Знаем, че в синтетичните витамини, които поемаме като таблетки, количеството витамини е далеч по-малко. Същото е и при консервираните храни.

При температура над 50 градуса ензимите се разрушават, затова те липсват в консервираните и стерилизирани продукти. Препоръчително е обядът и вечерята да започват със зеленчукова салата. Ако този режим на хранене стане навик, ще бъдат забравени излишните килограми, тъй като ензимите нормализират обмяната на веществата.

След дългата и продължителна зима съпротивителните сили на организма отслабват и затова е добре да увеличим витамините в менюто като консумираме повече пресни плодове и зеленчуци. Това е едно от нещата, които можем да привнесем от Европейската кухня, тъй като българите сме свикнали да трупаме зимнина под формата на компоти, конфитюри и сладка. Но дали ни излиза по-евтино и здравословно при днешните цени?

По-добре е да следим цените на пресните плодове и зеленчуци и да си набавяме необходимото количество витамини от тях. Зимата излиза по-евтино да купуваме цитрусови плодове, а лятото родни продукти.

Киселите краставички, доматите и зелето, орехите, семките, меда също са извънредно богати на ензими. В прясно изцедените сокове те се запазват до 20 минути, след това се разрушават, затова и в заведенията са длъжни да правят фрешовете в момента на поръчката.

Особено в сезона на гриповете, организмът се нуждае от ударна доза витамин C. Няколко ябълки, кивита, чай с лимон би действал благотворно върху нашето здраве. Ако ги хапваме през няколко часа ще се чувстваме сити и можем да забравим тъпченето с баници и кифли по обяд, което се явява основната храна на много от работещите.
Когато околната среда е достатъчно замърсена, много хора с право се боят да консумират сурови зеленчуци и плодове, защото всъщност не се знае дали полезното не се е превърнало във вредни нитрати. Но ако приложим няколко прости хитринки, можем да бъдем сигурни, че ще намалим количеството на нитратите.

Като например нарязаните и обелени картофи ги подържим във вода около половин час това би намалило значително количеството на нитратите. Същото е, ако държим марулите в стъклена купа вода – хем ще е красиво и зелено в кухнята, хем ще сме сигурни, че вечерната ни салатка е наистина здравословна.


Коментари:

Още по-надежден метод за запазване свойствата на пресните плодове и зеленчуци за по-дълго, както и подобряването на вкусовите им качества може да се постигне чрез обработката им с активен кислород. От повече от година на българския пазар има фирма, предлагаща най-различни изделия, упражняващи подобно влияние върху хората и това, с което се хранят. Твърди се дори, че обработката с озон активира “ци”, т. е. жизнената енергия на всички обработвани храни, което ги прави още по-полезни. Нещо особено важно, имайки предвид каква обработка (препарати в случая с плодовете и зеленчуците, както и хормони и антибиотици – в случая с производството на месо) претърпява днес всичко, което слагаме в чинията си.
Милена Байкова


Коментирай