Снимка: istock
Защо подценяваме краставиците, след като те имат изключителни ползи за организма? Може би защото сме свикнали да обръщаме поглед към екзотичните плодове и зеленчуци с надеждата, че те ще решат здравословните ни проблеми.
Грешим, защото около нас разполагаме с невероятни продукти, имащи завидни здравословни ползи. Един от тези продукти е краставицата. Тя съдържа големи количества вода, фибри и полифеноли. Последните са антиоксидантни съединения, борещи се с редица възпаления и злокачествени процеси в тялото.
Вижте защо е задължително да хапваме краставица по-често:
Намалява риска от рак
Именно заради полифенолите в състава си краставиците имат свойството да противодействат на раковите процеси в клетките. Изследванията сочат, че тези антиоксиданти намаляват риска от рак най-вече на яйчниците, матката, гърдата.
Стимулира мозъка
Краставицата съдържа едно специфично съединение, наречено физетин, което стимулира оздравителните процеси в мозъчната тъкан. Според изследванията физетинът може да предотврати отключването на болестта на Алцхаймер, както и да предпази от загуба на памет в напреднала възраст.
Коригира лошия дъх
Завидните количества вода в краставицата хидратират добре устната кухина и тялото. По този начин лошият дъх се премахва, тъй като добре хидратирана устна кухина означава по-малко бактерии.
Хидратира
Споменахме хидратирането – то влияе положително на всички процеси в организма. Краставицата е съставена предимно от водни молекули. Редовната ѝ консумация предпазва от слаба дехидратация, от която страдат много хора по света без да подозират.
Снимка: iStock
Бори възпалителните процеси
Много хронични и остри заболявания предизвикват възпаления в тъканите. Краставицата идва на помощ. Тя успешно бори възпаленията и потиска разпада на тъканите в такива обстоятелства. Силните ѝ противовъзпалителни свойства не са за пренебрегване.
Малко калории
Ако искате да отслабнете, наблегнете на краставиците. Те съдържат много малко калории, но много фибри, което е полезно в отслабването.
Регулира храносмилането
Краставиците регулират храносмилането благодарение на голямото количество фибри в състава си. Те облекчават стомашните киселини и запека.
Детоксикира
Редовната консумация на краставици помага в извеждането на токсините от тялото. Този ефект се дължи отново на високите количества течности в нея, благодарение на които се стимулира детоксикирането на тялото.
Намалява стреса
Стресът и тревожността често се дължат на намалени количества витамини от група В. Те обаче са в изобилие в краставицата. Ето защо тя бори успешно стреса.
Облекчава артрита
Тъй като краставицата има противовъзпалителни свойства, тя е ефективна и при артрит. Краставиците имат свойството да потискат пикочната киселина в тялото, което не само намалява артритните болки, но и намалява симптомите при подагра.