Снимка: istock
Панкреасът е съществена част от храносмилателната система. Нарича се още задстомашна жлеза заради разположението ѝ зад стомаха.
Панкреасът има функцията да секретира ензими, неутрализиращи стомашните киселини и предотвратяващи увреждането на червата. Задстомашната жлеза участва в образуването и на инсулин, който е неразривна част от обработката на глюкозата в кръвта. Без него настъпва диабет.
Този важен орган произвежда още цял коктейл от ензими, необходими за неутрализирането на възпаленията в тялото, токсините, инфекциите, навлезлите болестотворни микроорганизми, различни травми и алергени.
Възпаленията на панкреаса са изключително болезнени и опасни за общото здраве. Протичането на рака на панкреаса пък е почти безсимптомно, което го прави трудно откриваем.
За да се избегнат всички усложнения, свързани с панкреаса, е важно да се храним правилно. Някои определени храни имат свойството да стимулират секрецията на ензими от панкреаса и да правят работата му по-лесна.