Храни, стимулиращи ензимите на панкреаса (галерия)

Кои са те

03.01.2017г. / 16 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Панкреасът е съществена част от храносмилателната система. Нарича се още задстомашна жлеза заради разположението ѝ зад стомаха.

Панкреасът има функцията да секретира ензими, неутрализиращи стомашните киселини и предотвратяващи увреждането на червата. Задстомашната жлеза участва в образуването и на инсулин, който е неразривна част от обработката на глюкозата в кръвта. Без него настъпва диабет.

Този важен орган произвежда още цял коктейл от ензими, необходими за неутрализирането на възпаленията в тялото, токсините, инфекциите, навлезлите болестотворни микроорганизми, различни травми и алергени.

Възпаленията на панкреаса са изключително болезнени и опасни за общото здраве. Протичането на рака на панкреаса пък е почти безсимптомно, което го прави трудно откриваем.

За да се избегнат всички усложнения, свързани с панкреаса, е важно да се храним правилно. Някои определени храни имат свойството да стимулират секрецията на ензими от панкреаса и да правят работата му по-лесна.

Кои са те вижте в галерията.

Коментирай