Снимка: istock
Алкалната среда в организма е от изключително и жизненоважно значение за здравето и дълголетието. Ако организмът ви поддържа предимно киселинна среда това е голяма предпоставка за развитие на диабет, хипертония, рак, сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, хормонален дисбаланс, бъбречни проблеми.
Кое ниво на киселинно-алкалния баланс в организма се счита за нормално?
Алкално-киселинният баланс в тялото се обозначава с pH. Това е съкращение за „потенциален водород“ в организма. Ако нивата на pH са високи означава, че тялото ви е с предимно алкална среда. Ако обаче нивата са ниски значи, че средата е кисела. А това е най-лошият вариант, пише Natural News.
Различни изследвания сочат, че храната може да повлияе силно на алкално-киселинния баланс на тялото. Някои храни могат да повишат киселинността, докато други да я понижат.
Освен храната, която ядем стресът също има голямо значение за това как се изменя pH-то на организма ни.
Какви промени в диетата си трябва да направите, за да нормализирате нивата на pH?
Кисели и ферментирали храни
Киселите и ферментирали храни са най-добрите алкализатори. Кисели краставички, туршии, кисело зеле, оцет, кефир, кисело мляко – всички храни, които са претърпели ферментация са изключително полезни както за алкализирането на организма, така и за подобряване на чревната флора. Те са богати на пробиотици и пребиотици, контролиращи храносмилането и имунната система.
Яжте повече плодове и зеленчуци
Плодовете и зеленчуците също са алкални. Всички зеленчуци могат да се ядат в изобилие, само с някои плодове трябва да се внимава, тъй като прекомерната им консумация повишава киселинността. Такива са ананасът, нарът, малините. Полезни в борбата с киселинността храни са лимонът, зелените листни зеленчуци, чесънът, лукът.
Избягвайте готови сосове
В днешно време сме свикнали да подправяме всичко с готови сосове за по-лесно. Майонезата, кетчупът, горчицата, сосовете за спагети и барбекю и всички подобни модерации са изключително киселинни. Същото важи и за консервите, полуготовите и готовите храни.
Забравете за хляба
Хлябът и всички тестени изделия причиняват резки и дълготрайни покачвания на киселинността в организма. Това важи най-вече за промишлените тестени изделия. Някои зърнени култури обаче са подходящи за домашно приготвяне на хляб. Сред тях са соевите зърна, лимецът, сусамът, дребен бял боб. Те алкализират тялото и от тях може да се приготвя чуден домашен хляб.
Не на изкуствените подсладители
Захарта, подсладителите във всичките им варианти, дори медът са киселинни. Стевията е алкална. Можете да наблегнете на нея. Не се плашете от меда, защото той има редица други полезни свойства. Пък и когато го консумирате надали е в особено големи количества, така че няма страшно. Белите захари са по-опасни.
Снимка: iStock