Снимка: istock
В желанието си да постигнем добра фигура за максимално кратко време, често прибягваме до нездравословни диети. От друга страна искаме и след приключване на диета да се храним здравословно, да хапваме повече плодове и зеленчуци. Споделяме така наречената цветна диета.
Характерно за нея е, че всеки ден се консумират храни с определен цвят. Благодарение на цветовете вие имате балансирано хранене, което не е лишено от важни хранителни елементи. Това е така, защото различните цветове храни имат разнообразни хранителни стойности.
Например белите, като карфиол, банани, мляко, лук, джинджифил, чесън, ряпа, картофи и други са богати на антиоксиданти, които могат да намалят кръвното налягане и холестерола.
Храните от червената група, като червени ябълки, цвекло, череши, розов грейпфрут, червено грозде, червени чушки, червени картофи, ягоди, домати, диня и други са богати на ликопен, който намалява риска от развитието на ракови заболявания.
Зелените храни, като краставици, зелени ябълки, спанак, зелени листни зеленчуци, грах, тиквички и други, също намаляват риска от рак, но и се грижат за здравето на очите. Жълтите храни, като портокали, чушки, тиквички и други също намаляват риска от ракови заболявания, засилват имунитета и се грижат за здравето на сърцето.
Споделяме един примерен хранителен план на цветната диета. Може да го спазвате една-две седмици, да направите пауза след това. Не забравяйте да пиете много вода и да ограничите до минимум консумацията на сол. За седмица може да свалите до 4 или повече излишни килограми.
Бял ден
Закуска: Смути с 200 мл обезмаслено мляко и два банана. Млякото може да бъде кисело или прясно.
Закуска преди обяда: Банан.
Обяд: Крем супа от гъби и/или пилешко филе, приготвено на скара и парче пълнозърнест хляб.
Вечеря: 150-200 г паста със сирене.
Жълт ден
Закуска: Смути приготвено с 200 милилитра соево мляко и парче пъпеш (манго, папая, кайсии, нектарини, праскови и други в жълто-оранжеви багри).
Закуска преди обяда: Жълт грейпфрут.
Обяд: Крем супа от тиква или жълти тиквички, печена тиква
Следобедна закуска: 1 бр манго.
Вечеря: Омлет с жълта чушка.
Зелен ден
Закуска: Парче ръжен хляб с пастет от риба тон и чаша зелен чай или зелено смути.
Закуска преди обяда: Зелена ябълка, 2-3 бр киви.
Обяд: Крем супа от броколи с филийка ръжен хляб или задушени броколи.
Вечеря: Зелена салата, пилешко филе или риба на скара.
Червен ден
Закуска: Фрапе приготвено с 200 милилитра мляко и 250 грама малини/череши/ягоди и други червени плодове.
Закуска преди обяда: Купичка с горски плодове.
Обяд: Две пълнени червени чушки, парче пълнозърнест хляб и салата от домати.
Вечеря: Чаша чай от хибискус, доматена салата или крем супа от домати.