Трета бъбречна трансплантация в Пирогов

26.03.2007г. / 15 36ч.
Аз жената
Трета бъбречна трансплантация в Пирогов

За трети път френски екип ще извърши детска бъбречна трансплантация в УМБАЛСМ “ПИРОГОВ”.
От 26 до 30 март на посещение у нас е екип от водещи френски лекари, който идва в изпълнение на Програмата за научно сътрудничество в областта на медицината между България и Франция и съвместен българо-френски проект за развитие на детската бъбречна трансплантация.
Френският екип, съвместно със специалисти от МБАЛСМ “Пирогов” и Университетската болница по педиатрия ще осъществи на 28 март (сряда) бъбречна трансплантация от жив родствен донор (баща) на 6-годишно момче.

Програмата за научно сътрудничество в областта на медицината между България и Франция е насочена към развитие на бъбречната и чернодробната трансплантация. Научният обмен в областта на бъбречната трансплантация при деца се реализира между френските болници “Робер Дебре” и “Св. Луис”, Париж, и българските лечебни заведения МБАЛСМ “Пирогов” и УСБАЛДБ “Княгиня Евдокия”.
Френският екип, който идва у нас, включва хирурзи, анестезиолози, нефролози, интензивни и операционни сестри. Трансплантацията, която ще бъде извършена в сряда, е третата съвместна трансплантация за двата екипа. Първата детска бъбречна трансплантация по линия на това сътрудничество бе направена успешно през декември 2005 г., а втората – на 25 октомври 2006 г.

Коментирай