Снимка: Istock
Обичате ли мляко и млечни продукти? А как се чувствате след тяхната консумация? За някои хора, приемът им е свързан с неразположения, като:
Лактозна непоносимост е невъзможността да се разграждат значителни количества лактоза, основната захар, намираща се в млякото и млечните продукти.
Лактозната непоносимост се причинява отчасти от недостига на лактаза, ензим, продуциран от клетките, които линизират тънките черва. Лактазата разгражда лактозата, така че да може да бъде абсорбирана и използвана от тялото.
Кърмачетата имат най-високи нива на лактаза, което им помага да усвояват майчиното мляко.
При около 75% от световното население генетична обусловеност причинява необратими намалявания на нивата на лактаза след отбиване.
До зряла възраст повечето активност на лактазата се губи. Въпреки че намаляването на активността на лактазата засяга по-голямата част от населението, не всеки има симптоми на лактазна недостатъчност след консумация на нормални количества лактоза.
Как да си помогнете, ако след консумацията на млечни продукти имате някои от неразположенията свързани с лактозна непоносимост, вижте в галерията ни.