Снимка: istock
Юзу е цитрусов плод, чиято родина е Китай, но се среща и в Япония. Има жълт цвят и форма, наподобяваща тази на лимона, но по-закръглена и сплесната. Кората му е неравна и дебела, а семето по-едро от това на останалите цитрусови плодове.
Юзу е изключително полезен плод. Острите аромат и вкус юзу дължи на хранителните вещества, витамините и минералите в състава си. Може да се яде суров, да се използва в салати, кората му е подходяща за коктейли, а в настъргана форма – за печива и десерти.
Ползи за здравето от дива маруля
Етеричното масло от юзу също има немалко ползи за здравето.
Какви хранителни вещества съдържа юзу?
Източният цитрус е много богат на витамини В и Е. В състава си съдържа още калий, калций, магнезий и мед. Юзу е много беден на калории – само 20 калории за 100 грама. Това го прави подходящ за включване в диети за отслабване. Освен това подобно на лимона има детоксикиращ и балансиращ киселинността на организма ефект. Юзу е богат и на голямо количество антиоксиданти, борещи се със свободните радикали в организма.
Кои са най-важните ползи за здравето от юзу?
Причините да включите юзу в менюто си са много. Основните сред тях са свойството му да потиска възпаленията в организма и да намалява болката, да подобрява здравословното състояние на мозъка и нервната система, да повишава настроението, да стимулира храносмилането.
Юзу заслужава специално място на трапезата, защото:
Как да използвате юзу?
Впечатляващи здравословни ползи от царевицата
Под формата на етерично масло
Употребата на масло от юзу е много разпространена в Япония. Третирането на кожни възпаления, екземи, акне, зачервявания, лющене, рани, ухапвания.
Като напитка
Изцеденият сок от юзу е страхотен начин да разнообразите любимите си летни коктейли. Чаша вода със сок от юзу рано сутрин на гладно помага за подобряване на перисталтиката на червата, изхвърляне на токсините и ускоряване на метаболизма.
Като добавка към ястия
Юзу може да се добави към салати, печива, сладкиши.
Снимка: iStock