5 здравословни ползи от бадемите

Защо да ги ядем по-често

05.06.2018г. / 06 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бадемите са едни от най-полезните ядки. Те са природни енергийни източници. Имат свойството да подобряват редица функции в тялото, благодарение на високите количества фибри, полезни мастни киселини, витамин Е, протеини и други важни компоненти.

В тези полезни ядки се съдържат още множество елементи, сред които:

  • въглехидрати
  • диетични фибри
  • протеини
  • калций
  • желязо
  • цинк
  • магнезий
  • фосфор
  • холин
  • калий

Ябълки и бадеми – защо са най-добрата комбинация?

Кои са основните ползи от бадемите?

  • Борят се срещу сърдечносъдовите заболявания 

Богатото наличие на антиоксиданти и фитохимикали в бадемите ги прави много полезни срещу сърдечносъдови заболявания. Те потискат възпалението в тъканите и подобряват работата на сърцето и кръвоносните съдове.

  • Контролират кръвната захар

Поради ниския си гликемичен индекс бадемите са подходящи както за диабетици, така и в превенцията на диабета и намаляване на телесните мазнини.

  • Подобряват паметта

Шепа бадеми на ден подобрява когнитивните функции на мозъка и подкрепя паметта. Полифенолите, фибрите и магнезият в тези ядки стимулират нервната функция.

  • Стимулират чревната флора 

Полезните свойства на обелките на плодовете и ядките

Изобилието от фибри и полифеноли в бадемите стимулира развитието на пробиотичните бактерии. Консумацията на бадеми намалява подуването, газовете, лошото храносмилане.

  • Защо бадемите са по-добър избор от другите ядки?

Освен изброените плюсове, бадемите са и идеална закуска, както сутрешна, така и междинна. Те създават усещане за ситост и са идеален заместител на брашното и млякото.

Те са бедни на мазнини в сравнение с останалите ядки. За сметка на това пък съдържат доста по-големи количества калций, желязо, магнезий, фосфор и цинк от другите ядки.

Включете бадемите в ежедневния си хранителен режим и се убедете сами в резултатите, които дават.

Коментирай