Снимка: istock
Бременността е колкото приятен и вълнуващ момент за една бъдеща майка, толкова и кризисен период, който крие своите рискове за здравето.
През бременността могат да се появят честите и характерни симптоми като гадене, замайване, повръщане през първия триместър, болки в гърба, газове, подуване на крайниците.
Но може да се появи и гестационен диабет, който най-често се отключва през втория или третия триместър.
Гестационният диабет представлява повишаване нивата на кръвната захар по време на бременността, който в повечето случаи отшумява след раждането, но може и да остане като трайно състояние.
Характеризира се с наддаване на тегло както на майката, така и на бебето. Жените с инсулинова резистентност и метаболитен синдром, както и тези с фамилна анамнеза, свързана с диабета, са в рискова група. Тази тема ще се дискутира по време на онлайн изданието на Форум бременност и детско здраве, който ще се проведе на 30 май от 16.30 часа.
Гестационният диабет се контролира с медикаменти и специална диета.
Добрата новина е, че при упоритост и постоянство контролът може да стане и само с подходящата храна, стига наблюдаващият лекар да е съгласен.
Как да се храните при гестационен диабет?
Избирайте правилните въглехидрати
Не всички въглехидрати повишават еднакво кръвната захар и инсулина. Някои го правят по-драстично и рязко, други предполагат бавно разграждане и запазване на нивата на кръвната захар.
5 признака, че сте заплашени от диабет
Сред подходящите въглехидрати при гестационен диабет са:
Премахнете продуктите с добавена захар
Храните, които съдържат въглехидрати, но не и фибри, повишават рязко и многократно допустимите нива на глюкозата в кръвта. Това увеличава инсулиновата резистентност в организма и затруднява обработката на захарите и запазването на нивата на кръвната захар.
Избягвайте:
Защо картофите не се препоръчват по време на бременност?
Следете порциите си
Дори когато ядете правилните въглехидрати, тяхното количество е от значение. Големината на порцията е от огромна важност, затова задължително похапването трябва да става на малки порции по няколко пъти на ден. Така се запазват нивата на кръвната захар. Организмът се предпазва от резки повишавания и спадове в показателите, които могат да окажат вредно влияние върху развитието на плода.
Леките закуски са препоръчителни. Продължителното гладуване е рисковано, тъй като предполага прекалено спадане на глюкозата в кръвта.
Винаги комбинирайте въглехидратите с протеини и мазнини
Това правило важи не само при гестационен диабет, но и при диабет тип 1 и 2, метаболитен синдром и инсулинова резистентност. Здравословното хранене препоръчва внимателната комбинация на хранителните вещества, така че те да бъдат усвоени от организма по възможно най-добрия начин.
Подходящи протеини и мазнини: