Снимка: istock
Витамин B12 е сред най-важните елементи за организма, но тялото не го произвежда, затова е необходимо да си го набавим от храна или чрез добавка. Особено важен е за вегетарианците, бременни и кърмещи жени, както и хора, изложени на риск от дефицит на ценния витамин.
Защо е ценен витамин B12?
Той е необходим за множество функции в човешкото тяло: грижи се за здравето на нервите, производството на червени кръвни телца, усвояването на желязото, процесите в мозъка. Основната му задача е да контролира синтеза на хемоглобин, отговорен за транспорта на кислород.
Витамин B12 се абсорбира от стомаха с помощта на протеини. В тялото се съхранява количество B12 в черния дроб, затова, ако поемете по-голямо количество от необходимото, тялото ще го запази.
Този витамин работи най-добре в комбинация с витамин В9. Така се абсорбира най-качествено от организма.
Витамин B12 се открива основно в продукти от животински произход, най-вече месо и млечни продукти. За щастие на вегетарианците и веганите, витаминът може да се набави чрез обогатени храни, в които той е добавен. Вижте чрез кои други продукти може да си го набавите.
Яйца
Предложение за вкусна рецепта с яйца: Яйца в облак пармезан
Мляко и млечни продукти
Предложение за вкусна рецепта с млечен продукт: Млечна супа с броколи и сирене
Сьомга
Предложение за вкусна рецепта със сьомга: Любимата рецепта със сьомга и чери домати на Паолина Петракиева
Пъстърва
Предложение за вкусна рецепта: Пъстърва във фолио
Хранителна мая
Вкусна рецепта: Домашни хлебчета с чесново-билково масло