Най-добрите растителни източници на омега-3 (галерия)

Откъде да си набавим мастни киселини освен от рибата?

31.10.2018г. / 10 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Омега-3 мастните киселини са от изключителна важност за здравето и правилното функциониране на сърдечносъдовата, нервната система и мозъка. Те имат силни противовъзпалителни свойства и помагат на клетките да регенерират по правилен начин.

Тялото ни не може да синтезира омега-3 мастни киселини. Приемаме ги чрез храната. Най-богати на тези полезни мазнини са рибите.

В месните продукти и рибата омега-3 мастните киселини са различни от тези в растителните храни. В рибата се срещат ейкозапентаенова и докозахексаенова киселини, докато растителните източници са богати на алфа-линоленова киселина.

Тези мастни киселини не са еднакви по състав, разбира се, и не могат да са взаимозаменяеми. Въпреки това, ако сте вегетарианец или веган все отнякъде трябва да си набавяте омега-3 мастни киселини. А дори да ядете месо и риба, това не изключва нуждата от растителни форми на омега-3 мастни киселини, защото те имат огромни ползи за организма.

Откъде да си набавите важните омега-3 мастни киселини? Кои са растителните източници, богати на тези полезни вещества?

Вижте в нашата галерия тук.

* * *

Още по темата:

Коментирай