Снимка: istock
През зимата имунитетът спада по много причини. Липсата на витамин D поради намаленото греене на слънцето е един от факторите, които влияят. Набавянето на витамини от плодовете и зеленчуците също се оказва по-трудно, отколкото през пролетта и есента. Цинкът е минерал, който има пряко отношение към имунитета, а ядем ли достатъчно храни, богати на цинк? За да отговорим на този въпрос, а и за да покажем на кои храни трябва да се наблегне през зимата, сме събрали списък с продукти и ястия, на които да обърнете специално внимание през зимния сезон.
Преди да ви запознаем с него обаче е важно да отбележим, че за да не страда имунитетът ви е необходимо да не пропускате закуската. Тя трябва да е питателна и богата на протеини, полезни мазнини и минерали.
В обяда и вечерята си включвайте по-често гъби от всякакви видове. Те са богати на бета-глюкани, които повишават имунните защити и укрепват организма.
Здравето на червата е от огромно значение за имунитета. Полезните бактерии в червата повлияват пряко състоянието на имунната система. Затова е необходимо да се набляга на пробиотични храни като ферментирали продукти, кисело мляко, кисели краставички, кефир, продукти с квас, желатин.
Кои са храните, на които трябва да наблягаме през зимата за добър имунитет, вижте в галерията тук.