Снимка: istock
Зимата е сезонът, в който консумираме повече туршии, кисело зеле, свинско месо и разбира се, домашно приготвена сланина. Знаете ли, че в 100 грама сланина се съдържат около 600 калории? Много, нали?
Както с всяка друга храна, така и с консумацията на сланина, ако бъдем внимателни, можем да запазим фигурата и здравето си в добра форма, защото този деликатес има и ползи за организма. Сланината е добър източник на витамини от групата В, цинк, селен, витамини D, C, E, линолова и линоленова киселини и други.
Какви са ползите от нейната консумация?
Как правилно да консумирате сланината?
Тъй като тя съдържа повече мазнини и сол, добре е да не хапвате повече от 30 – 40 грама на ден (и то не всеки ден) от нея. За предпочитане е да я включите в закуската или обедното меню. Тя ще ви зареди с достатъчно енергия през деня и ще може да изразходвате приетите калории.
Може да си приготвите сандвич с пълнозърнест хляб, парче домат, краставица, варено яйце и няколко резенчета сланина. Сланина може да добавите и към здравословната салата на обяд, към ястие с месо.
Също така, съчетавайте деликатеса с пикантни подправки като чесън, хрян, горчица, черен пипер. Те спомагат за по-бързото усвояване на мазнините.