Снимка: Istock
Ако търсите лек продукт, който да добавите към ежедневното меню, да приготвяте вкусни и здравословни рецепти с него, защо това да не бъде изварата. Този млечен продукт може да бъде закупен в различни форми, в зависимост от съдържанието на мляко и мазнини в него.
Изварата е богата на протеини, цинк, желязо, калий, мастни киселини. Консумацията ѝ намалява риска от мускулни крампи, но не само. Вижте няколко ползи за здравето и защо е добре да я направите част от менюто си.
Намалява риска от рак на гърдата
Изварата съдържа добри количества калций и витамин D, за които се смята, че намаляват риска от развитието на рак на гърдата. Според дългогодишно американско проучване, жените в пременопауза, които поддържат добри нива на калций и витамин D са с по-нисък риск от рак на гърдата.
Полезна храна за бременните
Менюто на бременната трябва да е разнообразно и да ѝ осигурява важни хранителни елементи. Изварата е една от най-полезните храни за бъдещата майка и развиващото се бебе, защото съдържа фосфор, който е важен за укрепването и развитието на костите.
Невероятно вкусни рецепти с извара
Осигурява ни богат комплект от витамини В
Тази група витамини участва в редица метаболитни процеси в организма. Изварата е богата на витамин В12, рибофлавин, пантотенова киселина, тиамин, ниацин и фолиева киселина.
Витамин В12 е необходим за правилното функциониране на мозъка и помага за абсорбиране на желязото.
Рибофлавинът подпомага превръщането на въглехидратите в енергия.
Пантотеновата киселина действа като катализатор, помагайки за формирането на протеините, мазнините, въглехидратите и аминокиселините в нашето тяло. Тиаминът участва в превръщането на захарите в енергия.
Ниацинът играе важна роля в храносмилането, производството на енергия и намаляването на холестерола.
Фолиевата киселина е от особено значение за бременните и не само, грижи се за здравето на сърцето, помага в синтеза на червени кръвни клетки.
Поддържа нивата на кръвната захар
Консумацията на извара ни осигурява и добри количества от минерала магнезий. В човешкото тяло, по-голямата част от магнезия е концентриран в костите. Той действа и като катализатор за насърчаване на биохимичните реакции. Активират се различни ензими в организма, поддържа функционирането на мускулите и нервите, поддържа имунната система, нивата на кръвната захар, намалява риска от мигрена, запек, инфаркти.
За по-добро храносмилане
Както споменахме, изварата ни осигурява фосфор, който освен че е важен за здравето на костите, участва в процесите на храносмилане, производството и извличането на енергия в клетките. Според проучване, консумацията на извара в комбинация със свежи плодове или зеленчуци, растителни масла, пълнозърнести храни, помага за редуциране на телесното тегло и подобряване на храносмилането.
Антиоксидантни свойства
Един от най-важните антиоксиданти за нашето здраве е селенът. Той благоприятства функцията на щитовидната жлеза, предпазва клетките от увреждане, намалява риска от развитието на рак на простата.