Снимка: istock
Десет потребителски организации изследваха проби от над 500 хранителни продукта, за които е известно, че могат да натрупват акриламид, вещество за което се предполага че е силен канцероген.. Това са чипсове, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски, кафе и други, съобщават от асоциация „Активни потребители“.
Обикновените бисквити и вафли пораждат най-много притеснения, тъй като една трета от взетите проби сочат наличие на акриламид над определената норма. Тези сведения са обезпокоителни, защото децата под тригодишна възраст най-често консумират такива продукти и те могат да съдържат повече акриламид, отколкото бисквитите, предназначени за бебета, например. 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове – 7,7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца – 6,3%.
Европейската асоциация на потребителите (БЕУК) призовава Европейската комисия да изготви референтни нива за зеленчуковите чипсове. Макар чипсът от моркови, цвекло или пащърнак да се възприема за по-здравословен, тестовете разкриват, че съдържа почти два пъти повече акриламид от картофения чипс.
Какво е акриламид?
Акриламидът е химикал, който естествено се формира в богати на скорбяла храни, като картофи или зърнени култури, при пърженето им или печене на температура над 120°C. Той се образува при реакцията между свободни захари, като фруктозата например, и аминокиселината аспаргин. Изследванията показват, че акриламидът причинява ракови образувания при животните. Учените считат, че този химикал има потенциално канцерогенно влияние и при хора на всякаква възраст. Той се причислява към група 2А (потенциален карциноген) от ООН. Освен това акриламидът индуцира болести на нервната система. През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) постановява, че акриламидът в храните е проблем на общественото здраве.
Потребителите са изложени на акриламид, когато консумират индустриално произведени храни като хляб, чипс, пържени картофи, бисквити, кафе, различни сладкиши, крекери, но също и когато приготвят храна вкъщи. Например при пърженето на картофи на температура над 175 ° C или когато препичат филийката си хляб.
Акриламидът се регулира в ЕС от април 2018 г. Производителите на храни, веригите за бързо хранене и ресторантите трябва да гарантират, че нивата на акриламид в техните продукти остават под показателите определени от закона.