Снимка: istock
Храната е от голямо значение за състоянието на организма. От нея до голяма степен зависят процесите в клетките и тъканите, както и това дали ще усилим съществуващи симптоми, болки и неразположения с небалансирана диета или обратното – ще успеем да ги тушираме и да овладеем състоянието си.
Страдащите от различни хронични състояния, свързани с локални или генерализирани възпаления в тялото, предизвикани от определени заболявания, знаят колко трудно е да се извършват ежедневните дейности, когато налице е възпаление и болка.
5 хранителни комбинации за повече здраве
За щастие природата си знае работата и дава необходимите хранителни вещества, които имат противовъзпалителни свойства. Ако знаем как правилно да ги комбинираме, тогава неразположенията, възпаленията и болката при артрит, ревматизъм, стомашно-чревни проблеми, проблеми с опорно-двигателния апарат, кожни заболявания и заболявания на периферната нервна система ще бъдат по-малка пречка в нашето ежедневие.
Вижте кои хранителни комбинации помагат за потискане на възпалението.
Зелени листни зеленчуци и зехтин
Зеленолистните зеленчуци съдържат лутеин. Това е мощен антиоксидант, който потиска възпаленията в клетките, бори се с влиянието на свободните радикали и оксидативния стрес, който създават. Зехтинът също е наситен с много голямо количество антиоксиданти, които действат противовъзпалително и подсилват влиянието на тези в зелените листни зеленчуци.
Спанак и боровинки
На пръв поглед изглежда невъзможно тези две храни да бъдат комбинирани, но на помощ идва смутито. То е чудесен вариант да изпиете концентрирана доза от тази чудесна смесица от антиоксиданти, витамини и минерали, потискащи възпаленията. Смути от боровинки и спанак помага за намаляване на болката в мускулите след тренировка.
Леща и лимон
Комбинацията от леща и лимон потиска възпаленията най-вече при предменструален синдром и след настъпване на менструалното кървене. В лещата се съдържа много желязо, което се губи при менструация. Лимонът спомага за усвояване на желязото.
Невероятно полезни хранителни комбинации
Сладки картофи и лют червен пипер
Когато печете или пържите сладки картофи, не забравяйте да ги поръсите с малко лют червен пипер. Той подсилва усвояването на големите количества витамин А в сладките картофи, който има противовъзпалителни свойства за кожата, очите, белия дроб, нервната система.
Малини и грозде
Комбинацията между малините и гроздето е взривоопасна. Тя може да потисне силни възпаления, причиняващи болка в ставите, меките тъкани, мускулите. Тези два плода са много богати на антиоксиданти, които предпазват от сърдечносъдови заболявания, остеопороза, белодробни заболявания, рак.