17 храни, които специалистите по хранене не консумират

И защо

13.06.2019г. / 15 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Газирани напитки, инстантни супи, трапезна сол... Това са само част от храните, които специалистите по хранене (нутриционисти) избягват да консумират. Какво още няма да видите в тяхната кутия за хранене или на тяхната маса:

Изкуствени подсладители – някои от тях увеличават риска от покачване на теглото, което повишава риска за сърдечни проблеми и диабет.

Пуканки за микровълнова фурна – твърде много хидрогенирани мазнини и изкуствени химикали.

Колбаси – съдържат съставки, които увеличават възпалението в тялото, които са предпоставка за развитието на рак.

Съвети за отслабване от нутриционистите

Маргарин – съдържа преработени растителни масла.

Бутикови плодови сокове, смутита – някои от тях могат да съдържат повече калории.

Хотдог – високо съдържание на захари, мазнини, натрий и ниско съдържание на протеини.

Инстантни спагети – твърде много натрий и никаква хранителна стойност.

Подсладени плодови кисели млека – изглеждат примамливо на рекламата, но около 50% от калориите от тяхната консумация, получаваме от добавените захари.

Понички – обикновено са направени от рафинирано бяло брашно. В допълнение с нездравословните мазнини и захарта, предизвикват покачване на кръвната захари инсулина.

Бургери от бързо хранене – направени от съставки с ниско качество и почти никаква хранителна стойност.

3 смутита от доктор Оз за междинни закуски

Претцели, гевреци – направени основно от прости рафинирани въглехидрати, като захар, рафинирано брашно.

Оризовки – направени от въглехидрати, които повишават нивата на кръвната захар.

Плодове от консерви – повечето съдържат твърде много добавена захар.

Зърнени закуски от картонени кутии – лесна и бърза закуска, която има много високо съдържание на въглехидрати и почти никакви полезни протеини, фибри и мазнини. Повечето такива закуски имат добавени захари.

Свързани статии

Снаксове, крекери с вкус на бекон, сирена и т. н. – съдържат нездравословни мазнини, изкуствени овкусители, оцветители.

Барчета с ядки, мюсли и т. н., протеинови блокчета – не са заместител на пълноценната закуска, а и по-добре да си набавите протеин от животински източник. Не забравяйте, че повечето такива енергийни барове съдържат и много захар.

Обикновено фъстъчено масло – избирайте биопродукти, тъй като останалите масла са с добавени захар, сол, хидрогенирани мазнини.

Коментирай