Снимка: istock
Много хора не знаят, че страдат от сгъстяване на кръвта по някаква причина. Обикновено това се констатира при извършване на стандартен тест на кръвната картина, при който нивата на тромбоцитите са завишени.
Хиперкоагулацията представлява състояние, при което кръвта е по-гъста и лепкава от нормалното. Това създава условия за формиране на кръвни съсиреци (тромби). С напредване на състоянието тези формации могат да се откъснат и да запушат главни кръвоносни съдове (артерии или вени).
>> Проблеми с краката, подсказващи сериозни заболявания<<
Ако тромбът попадне в близост до белите дробове, сърцето или мозъка, а и не само, може да настъпи инфаркт, инсулт или да се образува аневризма, която да се спука и да предизвика кръвоизлив.
Какви могат да са последствията от сгъстяването на кръвта:
Какви са симптомите на затруднено кръвообращение вследствие на сгъстяване на кръвта?
Освен с лекарства, по какви други начини можете да разредите кръвта си и да възстановите нормалното кръвообращение?
Храната е чудесно начало, откъдето да започнете. Някои хранителни продукти и витамини имат свойството да играят ролята на природни антикоагуланти, които разреждат кръвта и предпазват от образуването на тромби.
Вода
На първо място е водата, защото благодарение на нея осигуряваме добра хидратация на тялото, а това е от първостепенно значение за състоянието на кръвта. Тя е съставена до голяма степен от вода, затова е важно да пием по 2 литра на ден, за да сме сигурни, че организмът ни получава необходимото количество. При недостиг на течности в тялото страда не само кръвта, но и всички органи и системи.
Чесън
Суровият чесън е полезен за разреждането на кръвта, защото намалява холестерола. Холестеролните твърди плаки, които запушват кръвоносните съдове и удебеляват стените им допълнително създават риск от инфаркт, инсулт или увреждане на сърцето и съдовете, което повишава риска от опасни за здравето и живота състояния.
>>6 състояния на ръцете, които подсказват за проблем<<
Чесънът съдържа активни вещества, които влияят и върху гъстотата на кръвта, предотвратявайки нейното сгъстяване и образуване на съсиреци.
Куркума
Неслучайно наричат куркумата „магическа подправка“. Тя е полезна в много отношения заради наличието на голямо количество антиоксиданти. Активното ѝ вещество куркумин предотвратява сгъстяване на кръвта. Куркумата се използва в източната медицина от векове заради многобройните ѝ ползи.
Джинджифил
Джинджифилът е почти толкова мощен, колкото куркумата. Той също има антикоагулантни свойства. Фармацевтичният продукт, който има този разреждащ кръвта ефект, е аспиринът. Той обаче има странични ефекти, като стомашна язва, язви на червата, гастрит. За да се предпазите от тях, опитайте с джинджифил.
Люта чушка
Капсаицинът в лютите чушки допринася за разреждането на кръвта. Той ускорява и метаболизма, като спомага за доставката на кислород и важни вещества до всяка клетка.
Ананас
Ензимът бромелаин в ананаса предотвратява формирането на киселинни кристали в органите и тъканите. Тоест редовната му консумация предпазва бъбреците и жлъчката от камъни. Бромелаинът също така помага и в разреждането на кръвта.