Снимка: pexels
Динята е прекрасен плод, освежаващ, сладък, сочен. Тя е невероятно вкусна и подходяща не просто за консумация, но и като сладка добавка към салати, коктейли, сладоледени мелби, летни сиропи и студени чайове. Но динята заслужава място в менюто ви и защото е невероятно полезен плод, който дава важни за здравето хранителни вещества, витамини и минерали.
8 ползи за здравето от маракуята>>>
Динята съдържа антиоксиданти, фибри и витамини
Динята е много добър избор през лятото, защото е богата на течности, които поддържат тялото хидратирано. Същевременно динята доставя много голямо количество фибри, опаковани в малко калории. В нея се съдържат важни противоканцерогенни и антистареещи антиоксиданти, борещи се с клетъчните изменения и свободните радикали.
Динята хидратира
Ако нямате навика да пиете достатъчно течности през деня, похапването на диня може да компенсира изгубените количества течности. Нейният състав е предимно от вода – приблизително 90% от теглото ѝ.
Дори кората и семките ѝ са полезни
Не изхвърляйте кората и семките на динята. Те също са наситени с важни вещества – фолати, магнезий, калий и желязо, както и витамините С и В6, В1, В5, витамин А. Тези важни вещества се борят с анемията, проблемите в нервната система, имунитета и сърдечносъдовите заболявания, както и правят кожата по-млада и здрава.
Съдържа ликопен
Ликопенът е вид каротеноид, който не се разпада във витамин А. Той е важен антиоксидант, който се бори със стареещите процеси в клетките и ги предпазва от злокачествени видоизменения. Ликопенът допринася за предпазването на ретината и макулата на окото от стареене и дегенеративни изменения, които водят до влошаване на зрението, понякога и до слепота.
10 страхотни ползи от цитрусовите плодове>>>
Кукурбитацин Е
Това вещество също е растителен антиоксидант, който има много мощни противовъзпалителни свойства и се съдържа в динята.
Подобрява храносмилането
Благодарение на голямото количество фибри в състава си динята помага за регулиране на перисталтиката на червата и нормализиране на изхождането, като облекчава запека и помага за извеждане на токсините от тялото.