Снимка: istock
Свикнали сме да обелваме кората, ципата или кожата на определени плодове и зеленчуци, но се оказва, че това не е добра идея, защото те съдържат изключително концентрирано количество витамини, фибри, антиоксиданти, минерали. Ако искаме да приемем всички тези вещества, трябва да консумираме цели плодовете и зеленчуците, които иначе сме свикнали да белим. Кои са те?
Плодовете, които предизвикват подуване на червата>>>
Круши, праскови, сливи
Понякога обелките на тези плодове ни се струват прекалено мъхести или дебели. Затова предпочитаме да ги отстраним. В кожата на крушата например се съдържат най-много антиоксиданти – между 13 и 48%.
Ябълки и кайсии
В ябълките и кайсиите се съдържа голямо количество витамини С и А, както и неразтворими фибри. Тяхната концентрация е най-висока именно в кората.
>> Как да почистим плодовете и зеленчуците от пестицидите >>
Домати
Много хора не обичат ципата на доматите, затова я отстраняват без значение дали ядат доматите пресни или сготвени. Тя обаче е много богата на флавоноида нарингенин. Този антиоксидант има мощно противовъзпалително действие, затова не трябва да се лишаваме от него.
Плодове и зеленчуци, които не са подходящи за диета>>>
Киви и краставици
Звучи абсурдно, но кивито трябва да се яде с обелката, колкото и неприятна и мъхеста да изглежда. В нея, както и в кората на краставицата, се намира концентрирано количество витамин С и три пъти повече фибри, отколкото във вътрешността на тези продукти. В кората на краставицата се съдържат и витамин К, калий и фибри.
Тиквички и патладжан
Повърхността на тези два зеленчука е богата на фибри, магнезий, флавоноиди. Вътрешността им е съставена предимно от вода, затова ги консумирайте в пълния им състав. Така организмът получава нужните хранителни вещества.
Картофи
Всички сортове картофи съдържат фибри, желязо, витамин С, калий, фолати. В сладките картофи се съдържа и бета-каротин и витамин А. Препоръчително е да се консумират добре сготвени и в пълната им цялост.
Какво се случва в тялото, когато не ядете достатъчно плодове и зеленчуци>>>
Цитруси
Колкото и странно да звучи, цитрусовите плодове, които всички ние белим преди да ядем, също съдържат в кората си невероятно големи количества полезни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Може да горчи леко, но си заслужава да ги ядете цели.