Снимка: istock
Вагиналната флора има крехък баланс, който може лесно да се наруши. Здравословното pH на средата в интимната зона трябва да е между 4 и 4,5 единици по скалата за киселинно-алкален баланс. Ако pH-то излезе от тези граници може да възникнат неприятни симптоми като сърбеж, парене, вагинално течение, които предизвикват дискомфорт. Бързото балансиране на микрофлората е от голямо значение, защото в противен случай могат да възникнат инфекции вследствие на създалата се благоприятна среда за развитие на болестотворни микроорганизми.
Как най-лесно можем да върнем баланса в pH-то на вагиналната флора чрез природни продукти?
7 неудобни въпроса за вагината>>>
Ябълков оцет
Ябълковият оцет е подходящ натурален антибиотик, който е подходящ в случаите, в които pH-то на вагината ви е твърде алкално. Оцетът е киселинен и връща баланса във флората на вагината. Важно е да се отбележи, че оцетът не трябва да се прилага върху или вътре във вагината, а само да се консумира.
Киселото мляко е естествено ферментирал продукт, който съдържа множество полезни бактерии и лактобацили, важни за баланса на вагиналната флора. Наблегнете на консумацията му, за да регулирате pH-то ѝ.
Пробиотици
За да балансирате вагиналната флора и да премахнете неприятните симптоми на сърбеж и парене, които се появяват в такива случаи, опитайте прием на подходящи пробиотици. В аптекарската мрежа могат да се открият специално създадени хранителни добавки, съдържащи лактобацили, които подобряват състоянието на вагиналната флора и нейното pH.
Как да поддържаме вагината млада?>>>
Чесънът има противогъбични, противовъзпалителни и антибактериални свойства. Той има силата да неутрализира гъбичната инфекция, като спомага за нормализиране на флората. Похапвайте го по-често.
Кокосовото масло е известно със своите мощни антибактериални, антивирусни, противогъбични съставки, които се борят успешно с различни инфекции. Маслото може да се прилага външно за потискане на гъбични инфекции.
Често срещани видове вагини>>>
Намалете консумацията на захар
Захарните десерти подхранват гъбичките и създават условия за тяхното разрастване. Ако страдате от подобни инфекции, намалете приема на захарни десерти.