Снимка: iStock
Средиземноморската диета е начин на хранене, който е много различен от повечето диети, които сме спазвали. Тя е дефинирана от Ancel Keys (американски биолог) и Margaret Keys, която е негова съпруга през 1975 година.
Режимът не създава излишен стрес, докато се спазва, а при добра поносимост може да бъде продължен и като начин на живот.
Какви храни са разрешени за консумация в средиземноморската диета?
Добавете към менюто си:
Регулирайте приема на сол, избягвайте захарта и внимавайте с меда.
Ниско съдържание на преработени храни и захар
Хубавото на средиземноморската диета е, че храните, които се включват в нея ни доближават до природата – зехтин, плодове, зеленчуци, грах, боб, риба, нерафинирани зърнени продукти, умерена консумация на сирена, маслини и други.
Все храни, които ни помагат не само да отслабнем, но и да подобрим нивата на холестерола, здравето на сърцето, доставяме лека и полезна храна на храносмилателната система.
За едно по-здравословно сваляне на излишните килограми
Когато се стремим да редуцираме излишните килограми е много важно как ще го направим. Драстичните диети не са добър вариант. Нуждаем се от хранителен режим, който ни помага леко и естествено да намалим излишните мазнини, преработени храни, захар, който ни осигурява достатъчно енергия и ни помага да се чувстваме пълноценно. Всичко това може да се постигне със средиземноморската диета, която не ни лишава от хранителни групи.