Снимка: Istock
Витамин С
Друг важен антиоксидант, от който се нуждае организмът ни, за да неутрализира свободните радикали, е витамин С. Когато в тялото ни има дефицит на тези важни вещества, се създава оксидативен стрес, който може да навреди на клетките и да ни изложи на риск от чернодробни заболявания.
Редовният прием на витамин С помага за предотвратяване натрупването на мазнини в черния дроб. Добавете към менюто си киви, цитруси, ягоди, домати, брюкселско зеле и други плодове и зеленчуци.
Витамини от групата В
Чернодробните заболявания могат да причинят дефицит на витамин В1, В6 и В12. Дефицитът на витамин В1 може да причини проблеми с паметта; на витамин В6 да доведе до хормонални нарушения; на В12 може да е предпоставка за развитието на анемия.
Около 90% от витамин В12 се съхранява в черния дроб. Храни, с които може да си осигурите тази група витамини са пилешко месо, листни зелени зеленчуци, банани, ядки, свински черен дроб, червено месо.