Снимка: istock
За вашата кожа през 40-те ви години
Наближавайки 40, разбираме, че битката с гравитацията на кожата е неизбежна. Започваме да губим повече колаген, виждаме и първите признаци на загуба на обем. Някои видове бръчки около очите, устните са станали по-видими. Ето защо е важно менюто ни да е от храни, които да ни осигурят колаген, но и да забавят разграждането му. Също така трябва да знаем, че има връзка между нивата на кръвната захар и колагена. Високата кръвна захар може да ускори процесите на стареене на кожата.
Добавете към менюто си храни с високо съдържание на фибри
Фибрите ни осигуряват ситост, помагат в контрола на кръвната захар. Изключително полезни за здравето и красотата ни са боб, леща, горски плодове, круши, семена, чиа и други.
Топ 5 пробиотични храни за здрави черва
Пребиотици и пробиотици
Около 40-годишна възраст се повишава рискът от синдром на раздразненото черво, който често е свързан със стреса и хормоналните промени, които настъпват. Храносмилателните проблеми може да се дължат и на дисбиоза на червата, което означава, че имаме дефицит на полезните бактерии в храносмилателната система.Храносмилателните проблеми могат да повлияят негативно на състоянието на кожата. Ето защо е важно да се консумират храни, богати на пребиотици и пробиотици.
Пребиотиците насърчават растежа на добрите бактерии в червата ви, а пробиотиците съдържат живи активни култури от добри бактерии, които са от полза за кожата.
Полезни храни, които може да включите в менюто си са храни с високо съдържание на фибри, овесени ядки, бобови растения, артишок, кисело зеле, кисело мляко, кефир.