Снимка: istock
Витамин D
Също като витамин С, за витамин D е доказано, че намалява продължителността на грипа и други хронични вирусни инфекции. През зимните месеци, организмът ни е изложен на дефицит на този витамин. А тогава е и по-уязвим на настинки и грип.
За да подсилим имунитета си е добре да консумираме повече храни богати на витамин D, като риба, яйца, гъби, кисело мляко, портокали.
Полезни билки и подправки за всяка кухня
Витамин В6
Той се съдържа в храни като нахут, черен дроб, риба, пилешко месо, картофи. Витамин В6 е необходим на тялото ни за поне 100 ензимни реакции, включително метаболизма на протеините. Важен е за функцията на мозъка, функционирането на нервната система. Може да намали риска от настинки и грип, а дефицитът му се свързва с отслабената имунна система и намаляването на синтеза на серумни антитела. Всичко това ни прави по-податливи на грип и други респираторни инфекции.