Снимка: istock
Темата за имунитета винаги е с повишено внимание през есенно-зимните месеци, когато организмът ни е по-уязвим към настинки и грип, но и в сегашната ситуация на пандемия от COVID-19.
Всяко нещо като стрес, неправилно хранене и неспазване на лична хигиена, хронични заболявания и други, могат да намалят имунитета ни. Затова е важно да положим максимални усилия, за да повишим защитните сили на организма си.
Консумиране на качествена храна, по-малко преработени меса, като колбаси, тестени изделия, чай от ехинацея, както и прием на някои витамини и минерали, могат да помогнат на тялото ни. Сезонните настинки и грипа отслабват имунитета ни. Вижте от кои хранителни елементи се нуждаем, когато сме неразположени (и не само).
Антивирусни храни за силен имунитет
Витамин С
Витамин С е един от най-мощните антиоксиданти, който се бори със свободните радикали и предотвратява окислителното увреждане на клетките. Той е главният герой в поддържането на имунитета. Стресът и инфекциите могат да бъдат причина за изчерпване на витамина от имунните клетки. Редица проучвания показват, че редовният прием на витамин С може да намали тежестта на неразположенията по време на настинки и грип, но също така и да съкрати продължителността на респираторните инфекции.