Кои храни помагат при анемия и как да ги включите в рецептите си

Богати са на желязо

19.05.2020г. / 11 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Умора, задух, бледа кожа, болка в гърдите, усещане за студ, чести главоболия... Дали не страдате от анемия? Анемията е състояние/заболяване, при което се наблюдава дефицит на червени кръвни телца и/или хемоглобин в кръвта, което води до намалена доставка на кислород към тъканите.

Свързани статии

Има различни типове анемия, като една от най-често срещаните е желязодефицитната. След като специалист хематолог установи, че страдате от нея, той със сигурност ще ви препоръча да добавите в менюто си повече храни, които са богати на желязо, както и на витамин С, тъй като витаминът спомага за абсорбацията на важния минерал.

Кои полезни храни да хапвате по-често, за да балансирате нивата на желязо?

  • Червено месо;
  • Телешки и свински черен дроб;
  • Кашу, тиквени и слънчогледови семки;
  • Спанак и листни зеленчуци;
  • Броколи, домати;
  • Яйца;
  • Коприва и други билки;
  • Сусамов тахан;
  • Риба и морски дарове;
  • Боб и леща;
  • Нахут и други.

Вижте няколко добри идеи от кулинарната ни рубрика, как да включите храни богати на желязо в рецептите си.

Телешки гулаш с чушки и чесън

10 рецепти с полезен спанак

12 вкусни рецепти с яйца

Свински черен дроб със зеленчуци

Свински котлети с гъби и чушка

17 полезни рецепти с броколи

20 великолепни рецепти със сьомга

10 полезни рецепти с нахут

Коментирай