Снимка: istock
Когато чуете портокал, вероятно първата асоциация, която ви хрумва, е витамин С. Този цитрусов плод наистина е невероятен източник на важния витамин, но той има фантастични ползи за организма, които далеч надхвърлят доставката на витамин С за организма. Свикнали сме да свързваме витамин С предимно с превенцията на вирусни инфекции и настинки, но той е мощен антиоксидант, който се грижи за множество процеси в организма.
Витамин С
Портокалите наистина са превъзходен източник на витамин С. Съдържанието му наистина е впечатляващо. В един средно голям портокал се съдържат приблизително 70 мг витамин С, който представлява повече от 90% от необходимата дневна доза.
Не изхвърляйте корите от портокали!
Витамин С е много мощен антиоксидант, който подпомага укрепването на имунната система, като стимулира производството на бели кръвни клетки, включително специфични клетки, които атакуват външните патогени, навлезли в тялото. Витамин С повишава и концентрацията на съществуващите антитела и стимулира образуването на нови. Той се бори със свободните радикали, които предизвикват възпаления, сърдечносъдови заболявания, рак, артрит, стареене на кожата и организма.
Усвояване на желязото
Още една важна функция на антиоксиданта витамин С е насърчаване усвояването на желязото в организма. Този механизъм е от голямо значение за образуването на червени кръвни клетки и тяхната годност и способност да пренасят кислород до тъканите.
Витамин С помага и на кожата да сияе. Той се бори със свободните радикали, предизвикващи стареене и поява на бръчки. Стимулира производството на колаген – най-важният протеин, участващ в естественото подмладяване на кожата и забавяне на стареенето. Той я прави гладка, сияеща и дълбоко хидратирана.
Източник на фибри
Портокалите са невероятен източник на фибри. В един портокал със средна големина се намират около 3 грама фибри, което е напълно задоволително, за да ви засити задълго. Фибрите подобряват състоянието на червата, подхранват добрите бактерии в тях, стимулират движенията на червата и подобряват храносмилането.
Истинската причина портокалите да се продават в червена мрежа
Фибрите са важни за сърдечносъдовата функция, защото намаляват холестерола и предотвратяват запушването на важни кръвоносни съдове. Нормалните количества холестерол в кръвта влияят положително и върху кръвното налягане.
Снимка: iStock
Съдържат фолати
Един от най-известните представители на фолатите е фолиевата киселина. Тя е особено важна за бременните жени и тези, които планират бременност. Фолиевата киселина намалява риска от вродени дефекти и стимулира правилното развитие на нервната система, мозъка, черепа, гръбначния стълб.
Източник на калий
Калий е минерал с огромно значение за сърдечносъдовата и нервната система. Той участва в контрола на съкращаването на сърдечния мускул, както и всички останали мускули в тялото, включително гладката мускулатура на кръвоносните съдове. Калият има пряко отношение и към контрола на кръвното налягане. Той контролира и нивата на натрий в кръвта, който се свързва с повишени стойности на кръвно налягане и задръжка на течности в тялото.
Витаминозен сок от портокал, джинджифил и морков
Насърчава здравето на зрението
Витамин А е веществото, което придава оранжевия цвят на портокалите. Неговата концентрация е толкова голяма, че определя наситения характерен нюанс на цитрусовия плод. Витамин А под формата на бета-каротин в портокалите има важно въздействие върху зрението. Той намалява риска от дегенерации на ретината с годините. Витамин А е основен компонент на протеина родопсин, който абсорбира светлината в ретината и помага за правилното функциониране на роговицата.