Снимка: istock
Знаем, че готвенето с рафинирани течни мазнини, като например слънчогледовото олио, е вредно. Още по-вредно е пърженето с тях. Но как тогава да приготвяме любимите си ястия? Съществуват някои невероятно вкусни и полезни алтернативи на стандартното рафинирано олио за готвене. Ето пет от най-полезните мазнини в готвенето, които можете да използвате и на високи температури.
Как да използвате слънчогледовото олио за здрава коса?
Зехтин
Подобно на всички течни мазнини, зехтинът може да е рафиниран и нерафиниран. Зехтинът екстра върджин е студено пресован нерафиниран вид течна мазнина, добита от пресни маслини. Той е най-полезната мазнина за готвене и директна консумация. Част е от средиземноморската диета на народите от региона, който се слави с най-здравословната си кухня. Златистозеленото масло е изключително богат източник на витамини, минерали, феноли (антиоксиданти), важни за здравето на сърдечносъдовата система.
Можете да готвите със зехтин. Точката му на димене е 190 градуса.
Масло от авокадо
Авокадото е много богато на ненаситени мазнини. В него се съдържа омега-9 мастна киселина в изобилие, както и антиоксиданти. Маслото от авокадо намалява холестерола и подобрява липидния профил, което е от огромно значение за състоянието на сърцето и кръвоносните съдове.
Сусамово олио и неговите ползи за здравето
Маслото от авокадо е универсално олио. Може да се използва за пресни салати и за готвене. Точката му на димене е много висока – около 271 градуса.
Бадемово олио
Бадемовото олио е много богат източник на витамин Е, омега-3 мастни киселини, магнезий и мед. Съдържа антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства и подсилват имунитета.
Точката на димене на бадемовото олио е приблизително 215 градуса.
Здравословни заместители на олиото
Сусамово олио
Сусамовото олио има прекрасен вкус и мирис. Може да се използва за пресни салати, печени и пържени ястия. Придава фантастичен аромат на картофи, печени зеленчуци, сосове, дресинги, меса. Богато е на антиоксиданти и е известно със способността си да намалява възпаленията в тъканите.
Ползи за здравето от чесновото олио
Точката му на димене е приблизително 232 градуса.
Кокосово масло
Когато става въпрос за олио, което да издържа на готвене при високи температури, кокосовото масло заедно с маслото от авокадо са първенци в тази класация. Кокосовото масло е съставено от повече от 90% мазнини, което го прави много устойчиво на топлина. Полезно е, защото понижава лошия холестерол и повишава добрия. Подобрява състоянието на сърдечносъдовата система и е полезно в отслабването.
3 полезни алтернативи на зехтина
Точката му на димене е приблизително 190 за сурово необработено кокосово масло и около 232 градуса за обработеното.