Снимка: istock
Едни от най-често използваните подправки в кулинарията са канелата и дафиновият лист. В индийската култура дафиновият лист е смятан за едно от най-добрите естествени средства за облекчаване на храносмилателни и дихателни неразположения.
Дафиновият лист има благоприятен ефект върху имунитета ни, нивата на кръвната захар, полезен е за сърцето, кожата, косата, а според някои проучвания намалява риска от рак. Той ни осигурява антиоксиданти като витамин С, които помагат за намаляване на свободните радикали в организма и подобряват функцията на имунната система.
Какво се случва в тялото, ако пиете 1 супена лъжица оцет
Но как дафиновият лист може да ни бъде от полза в борбата с излишните килограми?
Дафиновите листа имат противогъбични свойства, които помагат за елиминиране на свръхрастежа на вредни бактерии като Candida в чревния микробиом. Според някои проучвания свръхрастежът на Candida в червата може да има негативно влияние върху метаболизма, причинявайки умора, храносмилателни проблеми и напълняване.
Ето защо, добавянето на ценните листа към ястия, супи или приготвени на чай, могат да ни помогнат да отслабнем ефективно. Те спомагат за детокса на тялото, подобряване на храносмилането и по-доброто усвояване на хранителни вещества в организма, ускоряване на метаболизма и елиминиране на водното тегло.
8 летни диети, които топят излишните килограми
Споменахме, че дафиновият лист повлиява нивата на кръвната захар, когато е висока. Нещо, което е много важно, когато се стремим да постигнем здравословно телесно тегло. Също така нормализира и триглицеридите, холестерола.
Канелата – друга суперподправка, за която също знаем, че забързва метаболизма, нормализира кръвната захар, подобрява настроението, намалява риска от рак. Тя е част от нашите здравословни смутита за отслабване, любимия чай, а в комбинация с дафинови листа се превръща в една чудесна напитка за красива фигура.
Как да си приготвите чай за отслабване от канела и дафинов лист?
В тенджера сипете 4 чаши вода и я оставете да заври. Добавете към нея 3 – 5 дафинови листа, 1 пръчка канела или 1 чаена лъжичка смляна канела. Съставките трябва да къкрят на бавен огън около 10 – 20 минути. След това чаят се прецежда, по желание се добавя малко мед. Може да го консумирате топъл или студен.