Снимка: istock
Десертите и сладкишите са забранените изкушения за онези, които се борят с наднорменото тегло или диабета. Захарта в тях е враг номер едно както на диабетиците и предразположените към диабет, така и на тези, които се опитват да отслабнат.
20 начина, по които захарта ни убива
Не е нужно да се лишавате от любимите си сладкиши и десерти. Достатъчно е само да замените захарта с подходящи продукти, които едновременно задоволяват центровете на мозъка, чувствителни към захарта, както и вкуса на самия десерт.
Неподсладени кокосови стърготини
Кокосът е натурален подсладител. Той придава чудесен вкус и текстура на десертите. Можете да го използвате вместо захар. Идеален е за мъфини и печени десерти.
Канела
Канелата няма сладък вкус, но въздейства на същите центрове в мозъка, които реагират при консумация на захар. Ето защо тя се явява прекрасен заместител на захарта, който ще притъпи желанието ви да ядете вредни десерти. Същевременно канелата е много полезна и подходяща за редица печива, сладкиши и десерти.
Типове храни, които намаляват естествено кръвната захар (галерия)
Кардамон
Ситно стритият кардамон е подправка със силен специфичен, леко пикантен вкус. Той е изключително полезен и същевременно подходящ за вашите сладкиши и десерти. Може да се сервира и с плодове, различни масла от семена и ядки, печени плодове.
Ванилия
Течната ванилия е чудесен подсладител за вашите десерти. Нейните вкус и аромат са любими на милиони хора по света. Вкусът ѝ провокира рецепторите в устната кухина, които изпращат сигнали до мозъка, предизвикващи удоволствие. Тя замества захарта по наистина чудесен начин.
Полезни храни за контрол на кръвната захар и диабета
Сушени ягоди
Ако нарежете на тънки филийки пресни ягоди и ги изсушите, вие ще имате прекрасен абсолютно натурален подсладител и овкусител за вашите десерти. Можете да ги използвате в широка гама сладкиши, печива, кремове.
Черен шоколад
Черният шоколад е здравословен, богат на антиоксиданти и полезни мазнини, но беден на захари. Той е идеален заместител на сладкия калоричен шоколад, използван в сладкарството. Използвайте черен, когато ви се прияде шоколадов десерт.