Снимка: istock
Плодовете са изключително полезни. Те са задължителна част от здравословното хранене. Богати са на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, жизненоважни за състоянието на организма и редица функции в тялото. Те дават енергия, сладки са, вкусни са и са толкова изкушаващи. Плодовите захари в тях обаче могат да окажат негативно влияние върху фигурата ви, ако прекалявате с тях. Прекалено голямото количество консумирани плодове може да повлияе и на страдащите от диабет и предразположените към това заболяване.
Плодове и зеленчуци, които нямат място в хладилника
Някои плодове са с по-ниско съдържание на въглехидрати и захари, както и на калории, което ги прави идеални за спазване на диета и контрол на кръвната захар. Ето кои са те.
Горски плодове
Горските плодове, като малини, къпини, ягоди, боровинки, могат да се консумират в малки количества при кетогенна диета с ниско съдържание на въглехидрати. Те са умерени в съдържанието си на въглехидрати и много богати на фибри. Това предпазва от резки скокове в кръвната захар, които са опасни не само за диабетиците, но и създават предпоставка за трупане на мазнини и при хора, които не страдат от проблеми с обмяната на веществата.
Важни причини да ядете повече жълти плодове
От горските плодове боровинките са с най-високо съдържание на въглехидрати, така че с тях трябва да сте по-внимателни.
Плодовете като цяло съдържат доста въглехидрати. Благодарение на тези плодови захари те притежават така разнообразна сладост. Ябълките, например, съдържат голямо количество въглехидрати. Една средно голяма ябълка (около 180 грама), може да съдържа приблизително 21 грама въглехидрати, което е доста голямо количество.
Какво се случва в тялото, когато не ядете достатъчно плодове и зеленчуци
Кои са най-нисковъглехидратните плодове?
Малини – в половин чаша (около 60 грама) малини се съдържат едва 3 грама въглехидрати.
Къпини – в половин чаша (около 70 грама) къпини се съдържат около 4 грама въглехидрати.
Ягоди – около 100 грама ягоди съдържат приблизително 6 грама въглехидрати.
Сини сливи – една голяма синя слива (около 65 грама) съдържа приблизително 7 грама въглехидрати.
Киви – едно средно голямо киви (около 70 грама) съдържа средно 8 грама въглехидрати.
Череши – половин чаша череши (около 70 грама) съдържат 8 грама въглехидрати.
Боровинки – в половин чаша се съдържат около 9 грама въглехидрати.
Пъпеш – една чаша пъпеш съдържа около 11 грама въглехидрати.
Праскова – една средно голяма праскова съдържа приблизително 13 грама въглехидрати.