Снимка: istock
Кориандърът е невероятна билка и подправка. Той има фантастичен вкус, заради който е част от много кухни по света. Ароматът му е чудесен и подходящ за салати, печени ястия, меса, яхнии, риба.
В това растение се крият и редица активни вещества, които го правят много полезно. Кориандърът има немалко свойства, заради които си заслужава по-честата консумация. Вижте за какво е полезен той.
Как да използвате кориандър за млада и здрава кожа?
Помага в намаляването на кръвната захар
Кориандърът има положителен ефект върху нивата на кръвната захар. Това важи не само за хора с диабет, но и за тези с метаболитни смущения, нарушения в обмяната на веществата, инсулинова резистентност и наднормено тегло.
За да се овладеят всички тези състояния е важно да се контролира кръвната захар. Ензимите в кориандъра спомагат за тези процеси.
Помага в намаляване на холестерола
Съществуват много фактори за поява на сърдечносъдови заболявания и високият холестерол е един от тях. Неговото овладяване и вкарването му в допустими граници в организма предпазва кръвоносните съдове от натрупване на плаки и запушвания, което облекчава и нормализира работата на сърцето, балансира кръвното налягане и подобрява мастната обмяна. Кориандърът има свойството да подпомага намаляването на холестерола и липидния профил.
8 страхотни ползи за здравето от уакаме
Може да помогне за понижаване на кръвното налягане
Високото кръвно налягане е още един сериозен фактор за сърдечносъдови заболявания и инциденти. Контролирането му и поддържането му в здравословни граници е съществено за сърдечносъдовото здраве. Кориандърът би могъл да помогне в контрола на кръвното, тъй като съдържа вещества, които оказват положително влияние върху него, намалявайки стреса – основен фактор за поява на високо кръвно налягане.
5 причини крушите да са толкова здравословни
Кориандърът е богат на антиоксиданти
Кориандърът е много богат на антиоксиданти. Включвайте го по-често в менюто си като подправка, защото той помага в потискане на възпаленията в тъканите, които биха могли да доведат до хронични заболявания, болки, дори рак. Антиоксидантите са активни съединения, които неутрализират свободните радикали, предизвикващи окисляване на клетките и тъканите, което води до преждевременното им стареене. Възпаленията в тялото, особено когато протичат постоянно като хронични процеси, могат да повишат риска от рак и дегенеративни заболявания.
Подобрява храносмилането
Кориандърът подпомага и работата на храносмилателната система. Веществата в тази подправка стимулират секрецията на храносмилателни ензими, като това подобрява обработката и усвояването на хранителните вещества. Кориандърът насърчава движението на червата и помага за намаляване на подуването и газовете. Може да е полезен и в облекчаване на дискомфорт, болки, спазми, подуване.