Снимка: istock
Диетата с ниско и недостатъчно съдържание на фибри може да доведе до различни затруднения във функциите на организма. Фибрите са незаменим компонент за храносмилателната система. Те поддържат движението на червата, подхранват полезните бактерии в тях, спомагат за бавното разграждане на въглехидратите, като това предпазва от резки скокове в нивата на кръвната захар и инсулина.
Богати на фибри храни, полезни за червата и храносмилането
Хранителните режими, бедни на фибри, както и неправилното хранене могат да доведат до различни здравословни проблеми. Съществуват някои признаци, че диетата ви е прекалено бедна на полезни фибри и това ви се отразява зле. Ето какви.
Постоянен глад
Тъй като фибрите се обработват бавно от храносмилателния тракт, това създава продължително усещане за ситост. Освен това фибрите забавят и метаболизирането на останалите хранителни елементи, спомагайки за освобождаване на енергия. Това също удължава усещането за ситост. Ако не се храните достатъчно с храни, богати на фибри, е възможно да изпитвате чест глад и то скоро след като сте се хранили.
Умора след хранене
Недостатъчното количество фибри в храната може да е в основата на появата на умора и летаргичност след хранене. Ако диетата ви е бедна на фибри, това може да ви направи сънливи и уморени, без енергия и с желание да си полегнете. Това се дължи на въглехидратите в храната, които са предизвикали скок в кръвната захар, а отсъствието на фибри е спомогнало за бързото ѝ усвояване и последващия рязък спад в нивата ѝ. Резултатът е липса на енергия и умора, последвани от скорошно огладняване.
Повишаване на теглото
Тъй като фибрите допринасят за усвояването и разграждането на хранителните вещества, те са незаменима част и в контрола на теглото. В тяхно отсъствие усвояването на въглехидратите и захарите става по начин, който не освобождава качествено енергия и създава условия за натрупване на мастна тъкан.
Какво се случва с тялото, ако ядете повече фибри?
Запек
Липсата на достатъчно фибри прави червата инертни и забавя техните движения. Това предизвиква застой на храната в тях, като резултатът е запек и затруднено извеждане на токсините от тялото.
Подуване
Заради затрудненото храносмилане в отсъствието на достатъчно фибри е възможно да усещате подуване в областта на корема. Ако пък се храните с плодове и зеленчуци, съдържащи повече фибри, но не пиете достатъчно вода, това също може да предизвика подуване, тъй като фибрите се нуждаят от повече течности, за да бъдат обработени.