Снимка: istock
Имунната система се нуждае от подхранващи вещества, за да бъде силна и да успява да се бори адекватно с атаките на вирусите и микроорганизмите. Домашно приготвеният бульон съдържа именно такива вещества, които спомагат за подсилването на естествения ни имунитет. Предимствата на истинския бульон са много. Той е богат на витамини, минерали, антиоксиданти, колаген, от които тялото ни се нуждае. Нищо не може да се сравни с домашно сварения бульон, с който е препоръчително да замените готовите разтворими бульони, които много хора използват за улеснение.
Защо ядките са важни за имунната система?
Домашно свареният бульон оказва изключително благотворно влияние и на червата. Имунната система е пряко свързана със състоянието и функциите на червата, заради което е важно да се грижим и за тяхното здраве. Полезните бактерии в тях се нуждаят от подхранване, а домашният бульон им дава необходимите за тази цел вещества.
Ето 3 рецепти за домашен бульон, които да включите в грижата за имунитета си през този сезон:
Пробиотици, които са най-важни за имунната система
Пилешки бульон от кости
Сварете всички съставки в тенджера за около час. Преди консумация извадете дафиновите листа. Можете да консумирате бульона прецеден, а можете и да отстраните костите и да консумирате като супа.
Грешки, които отслабват имунната система
Възстановяващ бульон от пуешки кости
Пуешкото месо и костите от пуйка са много полезни. Те са богати на колаген, ценни минерали и витамини, които подкрепят здравето на полезните бактерии в червата и подсилват имунитета.
Сварете всички съставки в голяма тенджера за около час. Прецедете бульона и консумирайте с удоволствие. Можете да го включите в супи, яхнии и печени ястия.
9 навика, вредящи на имунната система
Рибен бульон
Рибният бульон е наситен с полезни вещества. Не го пропускайте през този сезон, ако искате да имате силен имунитет.
Сварете всички съставки в голяма тенджера за 30 минути. Ако използвате мултикукър можете да приготвите бульона на бавен огън за 12 часа, така че костите да омекнат максимално и да наситят бульона с полезните си вещества, минерали и витамини. Преди консумация прецедете течността внимателно, за да не попаднат частици от кости в нея.