Снимка: istock
Обичате ли китайска кухня? Тя е ароматна, включва изобилие от вкусове, което се крие в подправките, които се съчетават. Те са ни добре познати и са тайната на доброто здраве на китайците. Вижте кои освен канела, съчуански пипер, кардамон, карамфил, хинап (китайска фурма), семена от копър и черен пипер, да добавяте по-често към вашето меню.
Той е една от най-често срещаните подправки в китайската кухня. Обикновено се комбинира с лук, чесън, при приготвянето на супи, сосове, други ястия, и се смята, че стимулира енергията Ци и Ян, спомага за баланса на течностите в тялото, помага ни да бъдем здрави и да неутрализираме вредите на стреса. Също така, китайците го консумират и за да неутрализират вредните ефекти на други съставки в храната. Подправката укрепва имунната система, подпомага дишането и кръвообращението. Има силни противовъзпалителни свойства и намалява риска от рак.
Пиле с ориз и яйце по китайски
Сусамово семе
Сусамовите семена и особено сусамовите масла са характерен вкус на китайската кухня. Семената и/или маслото могат да се добавят към пържени ястия като пържен ориз, към десерти, месни ястия. Сусамовите семена са богати на желязо, магнезий, калций, цинк. Консумацията им е полезна за здравето на костите, намалява риска от остеопороза. Полезни са при анемия, за подобряване състоянието на кръвоносните съдове, храносмилането.
Чесън
Чесънът, подобно на джинджифила, може да се консумира за повишаване на енергията Ян, която се свързва с активността, деня, топлината, задвижването на системите в тялото. Чесънът е една от най-добрите антивирусни подправки, помагаща при инфекции, бактериални или вирусни заболявания, подобрява правилното кръвообращение, грижи се за здравето на сърцето.
10 ползи за здравето от чая от годжи бери
Звездовиден анасон
Това е много често използвана съставка, при приготвяне на супи, зеленчукови или месни ястия. Звездовидният анасон е изключително богат на антиоксиданти. Той спомага за укрепване на имунната система, може да предотврати гъбични инфекции, да поддържа здравето на дихателните пътища, да намали риска от рак, стимулира кръвообращението и благоприятства съня.
Карамфил
Обикновено се комбинира с черен пипер, анасон, семена от копър, канела и сол. С него се овкусяват ястия с птиче месо, месни ястия, супи. Карамфилът подпомага храносмилането, засилва имунната система, контролира нивата на кръвната захар, има антимикробни свойства, мощен афродизиак е, намалява риска от заболявания на устната кухина, рак.
10 рецепти от китайската кухня
Зелен лук
След джинджифила и чесъна, сортовете зелен лук, праз лук, са широко използвани в китайската кухня, при приготвянето на юфка, супи, ястия с месо. Зеленият лук благоприятства здравето на костите, осигурявайки им витамини С, К, намалявайки неразположенията, свързани с артрита. Вкусната подправка съдържа и витамин А, важен за здравето на очите.
Снимка: iStock