Снимка: istock
6. Свързва се с по-нисък риск от рак
Дори да не сте вегетарианци изцяло, наблягането на растителни храни е достатъчно добра стратегия, за да намалите риска от рак и да се радвате на по-добро здраве. Изследвания на клиника Майо констатират, че богатата на растителни храна диета може да намали риска от различни видове рак.
Полезни мазнини за здравето на сърцето
7. Полезна е за мозъка
Според проучване от 2015 година, публикувано в Alzheimer's & Dementia и цитирано от livestrong.com, растителната диета може да намали риска от развитие на невродегенеративни заболявания, като болест на Алцхаймер и деменция. Антиоксидантите в растителните храни се борят с възпаленията в тъканите на нервната система и мозъка, като по този начин могат да допринесат за забавянето на тези процеси, водещи до подобни заболявания.
8. Повече енергия
Растителните храни ви зареждат с много полезни вещества, което увеличава и енергията в тялото ви. Те са богати на полезни въглехидрати, някои от които се разграждат бавно и осигуряват добър енергиен прилив. Растителните протеини и мазнини в тези храни също осигуряват енергия, а фибрите забавят усвояването им, като допълнителен бонус.
8 от най-здравословните мазнини
9. Свързва се с по-нисък риск от остеопороза
Едно скорошно изследване от август 2020 година, публикувано в Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity предполага, че растителната диета може да намали риска от остеопороза. Все още няма солидни доказателства в тази посока, защото са необходими още изследвания, но растителната диета е богата на важни за костите витамини и минерали, което я прави изключително полезна.
Храни, с които ще живеем до 100
10. За по-здрави бъбреци
Друго проучване от 2019 година, публикувано в Journal of Renal Nutrition заключава, че растителната диета е полезна за функцията на бъбреците и може да подобри състоянието на пациенти, страдащи от хронични бъбречни заболявания. Това е така заради разликата в растителните и животинските протеини. При усвояването на животинските протеини се отделят метаболитни продукти, които затрудняват работата на бъбреците и могат да влошат състоянието им при налично заболяване.