Кафявият ориз е много по-богат на фибри от белия, но му е необходимо и повече време, за да се свари. Съответно трябва да прибавим и 2/3 повече вода. Зрелият боб е добре да престои накиснат във вода от предишната вечер (без сол). Не поставяйте сол и докато се вари, защото ще му е необходимо по-дълго време, за да не остане твърд. Посолете едва след като е готов за консумация. Не преварявайте спагетите и макаронените изделия. Те трябва да запазват своята форма – италианците наричат тази правилна кулинарна обработка “ал данте“. Меките (скашкани) спагети са по-бедни на фибри в сравнение с леко сварените “ал данте“. За да увеличите вноса на фибри:
– използвайте небелени ябълки за щрудела или ябълковия пай
– пригответе за гарнитура цели печени картофи с кората (добре измити преди това!) вместо картофено пюре
– заменете половината от бялото рафинирано брашно в кулинарните рецепти с пълнозърнесто
– използвайте овесени ядки вместо бяло брашно за приготвянето на дребни сладки
– прибавяйте овесени ядки или зърна леща към зеленчуковите супи и месните бульони или зърна варена царевица към мешаната салата
– сервирайте към пилето, месото или рибата зеленчуци (броколи, спанак, салата от моркови, зеле”)
– предложете за десерт суров необелен плод вместо компот или естествен плодов сок
– предпочитайте пълнозърнест хляб – съдържа четири пъти повече фибри от белия
– прибавяйте към омлетите гъби, чушки, домати, лук или други зеленчуци по избор – например да приготвите “миш-маш“ е добра идея
– добавяйте към сандвичите листа от маруля, парчета домат, сурова чушка, стрък целина (керевиз), растителни кълнове”
– жонглирайте със системата за размяна на въглехидратните храни, за да осигурите на домашната трапеза разнообразни източници на фибри.