Какво да сготвим при диабет тип 1 и тип 2 ?

19.08.2003г. / 00 00ч.
Аз жената
Какво да сготвим при диабет тип 1 и тип 2 ?

Няколко съвета как да приготвим вкусно ядене с повече фибри съобразно диабетичната диета.

Кафявият ориз е много по-богат на фибри от белия, но му е необходимо и повече време, за да се свари. Съответно трябва да прибавим и 2/3 повече вода. Зрелият боб е добре да престои накиснат във вода от предишната вечер (без сол). Не поставяйте сол и докато се вари, защото ще му е необходимо по-дълго време, за да не остане твърд. Посолете едва след като е готов за консумация. Не преварявайте спагетите и макаронените изделия. Те трябва да запазват своята форма – италианците наричат тази правилна кулинарна обработка “ал данте“. Меките (скашкани) спагети са по-бедни на фибри в сравнение с леко сварените “ал данте“. За да увеличите вноса на фибри:

– използвайте небелени ябълки за щрудела или ябълковия пай

– пригответе за гарнитура цели печени картофи с кората (добре измити преди това!) вместо картофено пюре

– заменете половината от бялото рафинирано брашно в кулинарните рецепти с пълнозърнесто

– използвайте овесени ядки вместо бяло брашно за приготвянето на дребни сладки

– прибавяйте овесени ядки или зърна леща към зеленчуковите супи и месните бульони или зърна варена царевица към мешаната салата

– сервирайте към пилето, месото или рибата зеленчуци (броколи, спанак, салата от моркови, зеле”)

– предложете за десерт суров необелен плод вместо компот или естествен плодов сок

– предпочитайте пълнозърнест хляб – съдържа четири пъти повече фибри от белия

– прибавяйте към омлетите гъби, чушки, домати, лук или други зеленчуци по избор – например да приготвите “миш-маш“ е добра идея

– добавяйте към сандвичите листа от маруля, парчета домат, сурова чушка, стрък целина (керевиз), растителни кълнове”

– жонглирайте със системата за размяна на въглехидратните храни, за да осигурите на домашната трапеза разнообразни източници на фибри.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Ани ( преди 12 години )
Много полезна информация благодаря ви много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар