Снимка: istock
Знаем, че всекидневната консумация на свежи плодове и зеленчуци благоприятства нашето здраве и фигура. Обичате ли да хапвате банани? Ароматните плодове, въпреки че са малко по-калорични и въглехидратни в сравнение с горските плодове, ябълките, грейпфрута, кивито, също могат да бъдат подходящи за отслабване, ако не прекаляваме с тяхната консумация.
Вижте защо да ги направите част от вашата диета.
Източник на енергия
Когато искаме да свалим излишните килограми и да поддържаме добра форма, знаем че е важно да спортуваме редовно и да се храним здравословно. Бананите са сред предпочитаните за консумация плодове от много активно спортуващи. Те засищат глада за сладко, бързо допълват енергийните нива преди и след спорт, имат сравнително нисък гликемичен индекс. Бананите са богати и на минерала калий, който намалява риска от мускулни крампи. С банани може да си приготвите и чудесни диетични бисквити. Вижте рецептата тук.
Могат да помогнат за намаляване на апетита
Вкусните банани съдържат така нареченото устойчиво нишесте, което служи за храна (пребиотик) на добрите бактерии в червата, като по този начин се синтезират съединения, за които е установено, че потискат апетита и водят до по-ефективно окисляване на мазнините. Устойчивото нишесте според някои изследвания може да подобри инсулиновата чувствителност, да ни осигури ситост. Въпреки това не бива да се прекалява с консумацията на храни съдържащи скорбяла, като бананите, защото дори и най-полезните не са панацея за отслабване.
Помагат за намаляване на подуването на корема
Бананите са добър източник на пребиотични фибри и захранвайки добрите чревни бактерии, подобряват храносмилането. От друга страна, калият намалява задържането на излишни течности.
Според проучване публикувано в Anaerobe, жените, които консумират по два пъти на ден по един малък банан в продължение на два месеца, са намалили подуването на корема си с до 50 процента. Но това означава, че ако решите да тествате този пример, е добре да намалите приема на захар и въглехидрати от други източници.
Подобряват метаболизма
Според проучване в Nutrition & Metabolism, заместването на само 5% от въглехидратите през деня с източник на устойчиво нишесте може да увеличи изгарянето на мазнини след хранене с 23 процента.