Снимка: istock
Теф е зърнена култура, която е малко позната у нас, но може да бъде открита в търговската мрежа. Теф не съдържа глутен и е изключително полезен на ценни хранителни вещества, минерали и витамини, които подобряват цялостното здраве. Родината му е Етипопия и Еритрея. Използва се за приготвянето на хляб и зърнени изделия. Може да се добавя към ястия с меса и зеленчуци. Предлага се и под формата на брашно като прекрасен заместител на глутеновите брашна. Това прави теф изключително ценен продукт за хора, страдащи от глутенова непоносимост или алергия.
Какви са ползите от консумацията на теф?
Хранителен състав на теф
В половин чаша или около 100-120 грама теф се съдържат:
Теф не съдържа глутен
Цьолиакията е автоимунно заболяване, което кара тялото да реагира бурно при прием на храни с глутен. Той се съдържа в пшеницата, ечемика, ръжта. Състоянието предизвиква болки в корема, диария, подуване, силна умора, анемия, възпаления в червата, както и много други симптоми.
6 вида безглутенови брашна и техните здравословни ползи
Хората, страдащи от глутенова непоносимост или глутенова алергия често страдат от недохранване, остеопороза, безплодие. За да могат да живеят пълноценно и за да овладеят състоянието си е нужно да изключат глутена напълно от менюто си.
Ето защо теф е една от много подходящите за целта култури. Не съдържа глутен и е богат на множество хранителни вещества.
Добър източник е на аминокиселини
Аминокиселините са два вида – заменими и незаменими. Някои се синтезират в тялото, други се внасят чрез храната. Теф е с високо съдържание на аминокиселини и протеини за разлика от пшеницата. Той осигурява 9 от ценните аминокиселини, които е необходимо да си набавяте с храната.
Безглутеновата диета – решение ли е на проблема наднормено тегло?
Съдържа устойчиво нишесте
Устойчивото нишесте е вид въглехидрат, който не се обработва в тънките черва, а преминава направо към дебелото черво, където фибрите в него ферментират. Тези влакнини подхранват полезните бактерии в червото и увеличават производителността на късоверижни мастни киселини.
Когато менюто е богато на устойчиво нишесте, метаболизмът се подобрява, стабилизира се кръвната захар, нормализира се работата на храносмилателната система.
Теф подпомага нормализирането на кръвната захар
Теф е с нисък гликемичен индекс. Високото съдържание на фибри допринася за по-бавното усвояване на захарите от храната, което осигурява баланс в нивата на глюкозата в кръвта. Стабилните темпове на усвояване на въглехидратите подпомагат контрола и превенцията на диабета.
Лимец и неговите невероятни ползи за здравето
Съдържа калций
Калцият е много важен минерал за цялото тяло. Той е необходим за изграждането на зъбите и костите, нервната система и кръвоносните съдове. Изключително важен е за костната плътност и превенцията на остеопороза. Ако добавите теф към диетата си, това означава, че една чаша от него ще ви носи около 123 мг калций, което е около 10% от дневната нужда на организма.