Снимка: istock
Милиони хора страдат от астма по цял свят. Възпалението и стеснението в дихателните пътища в белия дроб са една от основните причини за поява на симптомите на астма – затруднено дишане, невъзможност за поемане на дъх.
Въпреки че няма преки доказателства за това, смята се, че някои храни могат да влошат и утежнят състоянието при астма, като предизвикат пристъпи, понякога дори по-силни, смятат специалисти от медицинския институт Джонс Хопкинс.
Йога намалява симптомите на астма
Кои са храните, които могат да влошат астмата?
Изкуствени подсладители
Макар и рядко, хранителните алергии и непоносимости могат да предизвикат астматичен пристъп или да влошат състоянието, смятат от клиниката в Кливланд. Аспартамът е един от най-вредните подсладители в храните и напитките, дори в някои лекарства. Той няма калории и се използва като заместител на захарта. Употребата му обаче се свързва с редица здравословни рискове, сред които влошаване на астмата.
Преработени храни
Много от преработените и готови пакетирани храни съдържат консерванти и изкуствени подсладители, оцветители, подобрители. Те могат да влошат възпалението в белите дробове, а и не само, като по този начин са предпоставка за по-интензивни симптоми при пристъп на астма.
Астмата помрачава сексуалния живот
Добре е да се избягват пържени, преработени, бързи храни, готови и полуготови храни, замразени продукти. Вместо тях наблягайте на целите храни, за предпочитане домашно приготвени.
Мазни храни, десерти, червено месо
Захарните десерти, мазните храни, червеното месо могат да влошат възпалението навсякъде в тялото. Това възпрепятства функцията на белите дробове и прави астмата по-трудна за овладяване. Симптомите могат да станат по-отчетливи, а честотата и интензитетът на пристъпите да се усилят. Ако сте с наднормено тегло, това също влошава положението.
Астма и бременност – какви са рисковете?
Не всички мазни храни трябва да се избягват. Полезните полиненаситени мазнини е добре да бъдат включвани. Това са риба, авокадо, ядки и семена, зехтин.
Вино и бира
Сулфитите във виното и бирата могат да влошат състоянието при астма. Те могат да доведат до умерени и тежки пристъпи. Сулфитите са вид консерванти, които се използват в алкохолната индустрия. Те се влагат още в сушени плодове, скариди в консерва, кисели краставички, подправки. Могат да предизвикат възпалителни реакции и да влошат астматичните пристъпи.
Билки, подправки и масла при астма
Млечни продукти
Млечните храни е добре да бъдат намалени до минимум или избягвани при астма. Смята се, че лактозата повишава възпалението и влошава пристъпите заради алергенния си характер. Няма преки доказателства за това. Индивидуално е и затова е добре да следите състоянието си. При преценка ограничете млечните. Консултирайте се с лекуващия ви лекар, който да даде компетентно мнение.