Храни, много богати на ниацин или витамин В3 (галерия)

Защо този елемент е толкова важен

30.03.2021г. / 15 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ниацин или още витамин В3 е жизненоважно хранително вещество, което се използва от всички тъкани в тялото. Този важен витамин се среща както в животински, така и в растителни храни. Витамин В3 е водоразтворим витамин, който носи различни имена – ниацин, ниацинамид, никотинова киселина, никотинамид.

Какво представлява всеки витамин от група B?

В животинските протеини се съдържат по-големи количества витамин В3, но и растителните източници не са за подценяване.

Защо е важно да приемате достатъчно витамин В3?

Ниацинът се свързва с много ползи за здравето. Той има благоприятно въздействие върху холестерола, като го понижава. Предпазва организма от дегенеративни заболявания на нервната система, като болест на Алцхаймер, подпомага лечението на диабет, като подобрява усвояването на глюкозата.

Свързани статии

Кои витамини и минерали помагат в отслабването?

Витамин В3 е много важен и за деленето на клетките, получаването на достатъчно енергия от въглехидратите, протеините и мазнините при тяхното метаболизиране.

5 симптома на дефицит на витамин B12

За да си набавите необходимите количества ниацин (витамин В3) се старайте да се храните възможно най-разнообразно.

Ето кои са и храните, богати на витамин В3. Вижте ги в галерията ни тук.

Коментирай