Храни, богати на витамин К (галерия)

Най-добрите източници на ценния витамин

15.04.2021г. / 11 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин К е много важен мастноразтворим витамин, който може да бъде набавен чрез определени храни. Той е жизненоважен за изграждането, здравината и плътността на костите, подобно на витамин D и калций, но също така е от особена важност за съсирването на кръвта и синтеза на кръвни клетки.

Тялото не може да синтезира витамин К, затова се налага да си го набавяме чрез храната. Някои хора могат да страдат от дефицит на витамин К без да знаят, което може да предизвика някои състояния в зависимост от тежестта на дефицита.

Кои са най-добрите източници на витамин К сред храните? Първенци са най-вече листните и тъмнозелените зеленчуци.

Вижте в галерията тук.

* * *

Вижте още:

Какво представлява всеки витамин от група B?

Как да разберете, че ви липсва витамин A

Витамин Е и чудесата му в полза на кожата

Коментирай