Снимка: istock
Фъстъченото масло не е единственото ядково масло, от което можете да се възползвате. То има немалко здравословни ползи, но има и други ядкови масла, които да включите в режима си на хранене за максимално добро здраве.
Повечето ядкови масла доставят добри количества фибри и полезни мазнини на организма. Някои масла се открояват и с изключително добър протеинов състав. Протеините са много важни за набавянето на аминокиселини, необходими за изграждането и функциите на всяка клетка в тялото.
Бадемово или фъстъчено масло – кое е по-полезно?
Кои са най-здравословните ядкови масла, пълни с протеини?
Бадемово масло
В 2 супени лъжици бадемово масло се съдържат:
Бадемовото масло е изключителен източник на полезни ненаситени мазнини, протеини, аминокиселини. Невероятно е на вкус и може да се включи в нисковъглехидратни режими на хранене.
5 ползи за косата от бадемовото масло
Орехово масло
В 2 супени лъжици орехово масло се съдържат:
Според клиника Майо, ореховото масло е изключителен източник на омега-3 мастни киселини, които са важни за сърдечносъдовата система. То е малко по-бедно на растителен протеин, но пък е невероятно вкусно и е източник на важни мазнини. Има антиоксидантни свойства, които намаляват възпаленията и понижават холестерола.
Кашу или бадем – коя ядка е по-полезна и коя да изберем?
Масло от печени соеви зърна
В 2 супени лъжици масло от печени соеви зърна се съдържат:
Соевото масло е продукт, който може да предизвика алергии при хора с непоносимост към соя. Той обаче е много полезен от гледна точка на доставката на важни хранителни вещества за тялото. Соевото масло е подходящо за смутита, закуски, в комбинация с плодове.
Чудните ползи за здравето от кашуто
Масло от кашу
В 2 супени лъжици масло от кашу се съдържат:
Маслото от кашу е по-бедно на калории, въглехидрати и мазнини. Това го прави по-подходящо за хранителни режими за отслабване. Освен това е прекрасен източник на цинк и желязо.
6 начина, по които сусамът ви прави по-здрави
Масло от сусам (пълнозърнест тахан)
В 2 супени лъжици тахан се съдържат:
Пълнозърнестият нерафиниран сусамов тахан е прекрасен източник на протеини. Той не съдържа захари, а количеството въглехидрати и мазнини е по-ниско. Това го прави едно прекрасно ядково масло, което да включите по всякакви начини в менюто си.