5 вида ядкови масла, пълни с протеини

Невероятните ползи за здравето от маслата от ядки

09.04.2021г. / 05 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Фъстъченото масло не е единственото ядково масло, от което можете да се възползвате. То има немалко здравословни ползи, но има и други ядкови масла, които да включите в режима си на хранене за максимално добро здраве.

Повечето ядкови масла доставят добри количества фибри и полезни мазнини на организма. Някои масла се открояват и с изключително добър протеинов състав. Протеините са много важни за набавянето на аминокиселини, необходими за изграждането и функциите на всяка клетка в тялото.

Бадемово или фъстъчено масло – кое е по-полезно?

Кои са най-здравословните ядкови масла, пълни с протеини?

Бадемово масло

В 2 супени лъжици бадемово масло се съдържат:

  • 190 калории;
  • 7 г протеини;
  • 6 г въглехидрати;
  • 1 г захари;
  • 16 г мазнини.

Бадемовото масло е изключителен източник на полезни ненаситени мазнини, протеини, аминокиселини. Невероятно е на вкус и може да се включи в нисковъглехидратни режими на хранене.

5 ползи за косата от бадемовото масло

Орехово масло

В 2 супени лъжици орехово масло се съдържат:

  • 200 калории;
  • 6 г въглехидрати;
  • 19 г мазнини;
  • 1 г захари;
  • 5 г протеин.

Според клиника Майо, ореховото масло е изключителен източник на омега-3 мастни киселини, които са важни за сърдечносъдовата система. То е малко по-бедно на растителен протеин, но пък е невероятно вкусно и е източник на важни мазнини. Има антиоксидантни свойства, които намаляват възпаленията и понижават холестерола.

Кашу или бадем – коя ядка е по-полезна и коя да изберем?

Масло от печени соеви зърна

В 2 супени лъжици масло от печени соеви зърна се съдържат:

  • 190 калории;
  • 7 г въглехидрати;
  • 15 г мазнини;
  • 2 г захари;
  • 7 г протеин.

Соевото масло е продукт, който може да предизвика алергии при хора с непоносимост към соя. Той обаче е много полезен от гледна точка на доставката на важни хранителни вещества за тялото. Соевото масло е подходящо за смутита, закуски, в комбинация с плодове.

Чудните ползи за здравето от кашуто

Масло от кашу

В 2 супени лъжици масло от кашу се съдържат:

  • 180 калории;
  • 10 г въглехидрати;
  • 14 г мазнини;
  • 2 г захари;
  • 6 г протеин.

Маслото от кашу е по-бедно на калории, въглехидрати и мазнини. Това го прави по-подходящо за хранителни режими за отслабване. Освен това е прекрасен източник на цинк и желязо.

6 начина, по които сусамът ви прави по-здрави

Масло от сусам (пълнозърнест тахан)

В 2 супени лъжици тахан се съдържат:

  • 190 калории;
  • 5 г въглехидрати;
  • 16 г мазнини;
  • 0 г захари;
  • 6 г протеин.

Пълнозърнестият нерафиниран сусамов тахан е прекрасен източник на протеини. Той не съдържа захари, а количеството въглехидрати и мазнини е по-ниско. Това го прави едно прекрасно ядково масло, което да включите по всякакви начини в менюто си.

Коментирай